DW: Τουρκοκυπριακή «εξέγερση» κατά της μαντίλας στα σχολεία - «Άγκυρα, βγάλε τα χέρια σου από εμάς»
Μάχη της τουρκοκυπριακής κοσμικότητας έναντι του πολιτικού Ισλάμ και κόντρα μεταξύ Τουρκοκυπρίων και Ερντογάν.
Περισσότεροι από 13.000 Τουρκοκύπριοι βγήκαν στους δρόμους στην κατεχόμενη Λευκωσία, διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση που επιτρέπει το χιτζάμπ στα τουρκοκυπριακά σχολεία, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής DW.
Η τροποποίηση του σχολικού κανονισμού από τα Κατεχόμενα πυροδότησε την έντονη αντίδραση Τουρκοκυπρίων εκπαιδευτικών, οι οποίοι κάλεσαν σε μαζική κινητοποίηση, καταγγέλλοντας την τουρκική κυβέρνηση του AKP για προσπάθεια επιβολής του πολιτικού Ισλάμ στην κοινότητα.
Εμβληματική φυσιογνωμία της διαμαρτυρίας έγινε η πρόεδρος των Τουρκοκυπρίων καθηγητών, Σελμά Εϊλέμ, η οποία, μιλώντας ζωντανά μπροστά σε τηλεοπτικές κάμερες, κατηγόρησε τον Τούρκο Πρέσβη στα Κατεχόμενα ως υπεύθυνο για την αλλαγή του κανονισμού και του ζήτησε στα αγγλικά να «γυρίσει στη χώρα του».
Οι εκατοντάδες διαδικτυακές επιθέσεις και ύβρεις εναντίον της Εϊλέμ που ακολούθησαν ενίσχυσαν τη συσπείρωση των προοδευτικών δυνάμεων της τουρκοκυπριακής κοινότητας, οδηγώντας στην εντυπωσιακή πορεία της περασμένης Τρίτης. Με συνθήματα όπως «Άγκυρα, βγάλε τα χέρια σου από εμάς», οι διαδηλωτές τόνισαν ότι η κοσμικότητα και οι κεμαλικές αρχές αποτελούν πυρήνα της ταυτότητάς τους.
Συμμετοχή της συζύγου του Τατάρ στους διαδηλωτές
Η διαμαρτυρία της 8ης Απριλίου αποτέλεσε απόδειξη του υπαρξιακού κινδύνου που βιώνει η τουρκοκυπριακή κοινότητα απέναντι σε πολιτικές που υπονομεύουν την κοσμικότητα, με τη συμμετοχή διαφορετικών πολιτικών δυνάμεων. Εντυπωσιακή ήταν η συνύπαρξη ηγετών της τουρκοκυπριακής Αριστεράς, όπως οι Μουσταφά Ακιντζί και Τουφάν Ερχιουρμάν, με τον Σερντάρ Ντενκτάς, ηγέτη της δημοκρατικής Δεξιάς και γιο του ιστορικού υπερεθνικιστή Ραούφ Ντενκτάς. Ακόμα μεγαλύτερη έκπληξη προκάλεσε η στάση της Σιμπέλ Τατάρ, συζύγου του Ερσίν Τατάρ, ηγέτη των Τουρκοκυπρίων και συμμάχου της Άγκυρας, η οποία εξέφρασε μέσω κοινωνικών δικτύων τη στήριξή της στους διαδηλωτές, χαρακτηρίζοντας την άρση της απαγόρευσης του χιτζάμπ στα σχολεία ως περιττή.
Επίθεση από τους εποίκους στα Κατεχόμενα
Ο αναβρασμός στην τουρκοκυπριακή κοινότητα δεν δείχνει σημάδια ύφεσης, ενώ η πολιτική ισλαμοποίησης του AKP στην κατεχόμενη Κύπρο συνεχίζεται αμετάβλητη.
Χθες, στην κατεχόμενη Λευκωσία, το κόμμα των Τούρκων εποίκων διοργάνωσε αντιδιαδήλωση, ζητώντας «σεβασμό προς την πατρίδα». Ο πρόεδρος του κόμματος, Ερχάν Αρικλί, χαρακτήρισε την κινητοποίηση ως απάντηση σε όσους ζητούν από τον εκπρόσωπο του τουρκικού κράτους στα κατεχόμενα να φύγει.
Η αυξανόμενη πόλωση μεταξύ Τουρκοκυπρίων και του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας ενδέχεται να μετατρέψει τις εκλογές του Οκτώβρη σε κρίσιμο πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ της τουρκοκυπριακής κοσμικότητας και του πολιτικού Ισλάμ.
Πηγή: DW
Ο σχολιασμός είναι απενεργοποιημένος