Πόλεμος στην Ουκρανία: O όρος του Κρεμλίνου για συνάντηση Πούτιν - Ζελένσκι

Ποια είναι η προϋπόθεση που θέτει η Μόσχα για τετ α τετ συνάντηση του Ρώσου προέδρου με τον Ουκρανό ομόλογό του, σε μία προσπάθεια τερματισμού του πολέμου
3'

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ τόνισε ότι ο αρχηγός του κράτους, Βλαντιμίρ Πούτιν, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο διαπραγματεύσεων με τον εκπρόσωπο του καθεστώτος του Κιέβου, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, αλλά μόνο μετά από ενδελεχή προετοιμασία σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων.

«Θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι ο ίδιος ο πρόεδρος δεν αποκλείει διαρκώς το ενδεχόμενο πραγματοποίησης μιας τέτοιας συνάντησης. Αφού γίνει το απαραίτητο μέρος της εργασίας σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων και καλυφθεί η κατάλληλη απόσταση», εξήγησε ο Πεσκόφ.

Όπως σημείωσε ο προεδρικός γραμματέας Τύπου, για μια τέτοια συνάντηση, είναι απαραίτητο να ξεπεραστούν ορισμένα στάδια συντονισμού, προκειμένου να τεθούν τα θεμέλια για έναν παραγωγικό διάλογο. Προς το παρόν, σύμφωνα με τον ίδιο, οι προπαρασκευαστικές εργασίες δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί και τα μέρη έχουν σημαντικό δρόμο να διανύσουν.

Πρόσφατα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι αντέδρασε στις δηλώσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν σχετικά με την ανάγκη καθιέρωσης μακροπρόθεσμης ειρήνης. Στα κοινωνικά του δίκτυα, ο Ουκρανός πολιτικός ανακοίνωσε την ετοιμότητά του για διαπραγματεύσεις στο υψηλότερο επίπεδο.

Γκράφιτι που απεικονίζει τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δεξιά, και τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στο κέντρο του Λονδίνου

AP/Vadim Ghirda

Κρεμλίνο: Δεν αποκλείονται συνομιλίες Πούτιν - Γούτικοφ αυτή την εβδομάδα

Το Κρεμλίνο δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Μόσχα δεν αποκλείει μια συνάντηση μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ Στιβ Γουίτκοφ αυτή την εβδομάδα, καθώς ο τελευταίος πρόκειται να πραγματοποιήσει επίσκεψη στη χώρα.

«Δεν αποκλείουμε το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί μια τέτοια συνάντηση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Τα σχόλια του Πεσκόφ ήρθαν καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Κυριακή ότι ο Γουίτκοφ μπορεί να ταξιδέψει στη Ρωσία «Τετάρτη ή Πέμπτη».

Η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί λίγες ημέρες πριν από την προθεσμία των 10 ημερών που έθεσε ο Τραμπ για να καταλήξει η Ρωσία σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με την Ουκρανία, η οποία θα λήξει στις 8 Αυγούστου.

Τον Ιούνιο, ο Τραμπ είχε δώσει στη Ρωσία ένα παράθυρο 50 ημερών, μετά το οποίο απείλησε να επιβάλει εισαγωγικούς δασμούς έως και 100% στη Ρωσία και τους εμπορικούς εταίρους της, εκτός εάν η Μόσχα και το Κίεβο καταλήξουν σε συμφωνία.

Στις 29 Ιουλίου, ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι είχε αποφασίσει να μειώσει αυτή την προθεσμία σε 10 ημέρες λόγω της «απογοήτευσής» του από τον Πούτιν.

Απαντώντας στον Τραμπ, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν τον κάλεσε να αποφύγει τις «υπερβολικές προσδοκίες» και να επαναλάβει τις συνομιλίες για το θέμα.

«Όσον αφορά τυχόν απογοητεύσεις που προέρχονται από οποιονδήποτε, όλες οι απογοητεύσεις προκύπτουν από υπερβολικές προσδοκίες. Αυτός είναι ένας πολύ γνωστός γενικός κανόνας», δήλωσε ο Πούτιν σε συνέντευξη Τύπου στην πόλη Βαλάμ.

Διαβάστε επίσης