ΚΟΣΜΟΣ

Kαχυποψία για την επικείμενη επίσκεψη Μέρκελ στην Αθήνα

Kαχυποψία για την επικείμενη επίσκεψη Μέρκελ στην Αθήνα

Με καχυποψία αντιμετωπίζει ο γερμανικός τύπος την αιφνιδιαστική απόφαση της Γερμανίδας καγκελαρίου να επισκεφθεί την Αθήνα.

«Τίποτα δεν είναι φυσιολογικό όταν η Μέρκελ επισκέπτεται τη δεδομένη χρονική στιγμή την Αθήνα», σημειώνει το Spiegel και αναφέρει ότι «εδώ και καιρό οι σύμβουλοί της σκέπτονταν εάν θα έπρεπε να γίνει αυτό το ταξίδι, και αν ναι, πότε θα ήταν η κατάλληλη στιγμή. Τώρα λοιπόν η γερμανική κυβέρνηση πιστεύει ότι μπορεί να μεταφέρει το μήνυμα πως η Γερμανία δεν θα εγκαταλείψει τους Έλληνες. ‘Θέλουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα να σταθεροποιηθεί εντός της ευρωζώνης’, δήλωσε άλλωστε σήμερα και ο εκπρόσωπός της Στέφεν Ζάιμπερτ. Μετά τις αμφιβολίες που είχαν διατυπωθεί κατά καιρούς για την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη, η καγκελάριος είναι στο μεταξύ αποφασισμένη να κρατήσει τους Έλληνες στην ευρωζώνη».

Το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων αναφέρει ότι η Μέρκελ αποφάσισε να επισκεφθεί την Τρίτη το «επίκεντρο της ευρωκρίσης» όπως χαρακτηρίζει την Αθήνα τονίζοντας πως η καγκελάριος θα βρεθεί «στο στόμα του λύκου» λόγω της εικόνας που έχει στην ελληνική κοινή γνώμη.

Η Die Welt που σημειώνει ότι με την κίνησή της αυτή, η Μέρκελ ευελπιστεί να βάλει οριστικά τέλος στη συζήτηση περί εξόδου. Η επίσκεψή της έρχεται να υπογραμμίσει την αλλαγή της στάσης της καθώς και η ίδια «έπαιζε» με τα σενάρια εκπαραθύρωσης της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Μέρεκλ: Η τρόικα θα μας δώσει μια ειλικρινή έκθεση

Για μια «ρεαλιστική» εκτίμηση της τρόικας για την εφαρμογή του ελληνικού μεταρρυθμιστικού προγράμματος, έκανε λόγο η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ κατά τη διάρκεια συγκέντρωση της νεολαίας των Χριστιανοδημοκρατών στο Ρόστοκ.

« Θεωρώ δεδομένο ότι η τρόικα θα μας δώσει μια ειλικρινή έκθεση», δήλωσε η Ανγκελα Μέρκελ, ενώ πρόσθεσε ότι βρίσκεται σε πολύ στενή επαφή με τον έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, με τον οποίο συζητά το τι πρέπει ακόμα να γίνει.

«Mήνυμα στήριξης η επίσκεψη»

Στο μεταξύ, μήνυμα στήριξης προς την Ελλάδα χαρακτηρίζει ο χριστιανοδημοκράτης βουλευτής Βόλφγκανγκ Μπόσμπαχ την επικείμενη επίσκεψη της καγκελαρίου Μέρκελ, την Τρίτη, στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, σε συνέντευξή του στη Γερμανική Ραδιοφωνία (Deutschlandfunk) ο. κ. Μπόσμπαχ υπογράμμισε: «Μολονότι την τελευταία λέξη την έχει το κοινοβούλιο σε αυτά τα θέματα, εκτιμώ ότι αυτή η επίσκεψη συνιστά μήνυμα υπέρ της γερμανοελληνικής αλληλεγγύης».

Ο χριστιανοδημοκράτης βουλευτής, που σημειωτέον είχε αντιταχθεί στα πακέτα στήριξης προς την Αθήνα, προβαίνει στην εκτίμηση ότι «με το ταξίδι της η καγκελάριος αναγγέλλει σίγουρα ότι θα καταβληθεί η επόμενη δόση της δανειακής βοήθειας προς την Ελλάδα».

«Πρέπει να συναντήσει και τον Τσίπρα»

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του Κόμματος της Αριστεράς (Die Linke) Μπερντ Ρίξινγκερ καλεί την Ανγκελα Μέρκελ να συναντήσει στο πλαίσιο της επίσκεψής της στην Αθήνα τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, καθώς και τους εκπροσώπους των συνδικάτων.

«Εάν δεν ακούσει την φωνή της αντίστασης στις ωμές περικοπές θα εντείνει την πόλωση στη χώρα», δήλωσε χαρακτηριστικά στην Süddeutsche Zeitung ο κ. Ρίξινγκερ, προσθέτοντας ότι το αργότερο τον χειμώνα «η Ελλάδα θα έλθει αντιμέτωπη με μια ανθρωπιστική καταστροφή, στην οποία η Ευρώπη θα πρέπει να βρει απάντηση.

Διαβάστε επίσης:

Στην Αθήνα την Τρίτη η Μέρκελ

Σαμαράς στην Handelsblatt: Είναι η μάχη της ζωής μου

«Στα όπλα» τα συνδικάτα εν όψει Μέρκελ!