ΚΟΣΜΟΣ

Νέο περιστατικό αστυνομικής βαρβαρότητας στη Ρωσία

Νέο περιστατικό αστυνομικής βαρβαρότητας στη Ρωσία

Ένα ακόμη περιστατικό αστυνομικής βαρβαρότητας σε βάρος κρατούμενου συγκλονίζει τη ρωσική κοινωνία.

Συγκεκριμένα, η αστυνομία της ρωσικής πόλης Καζάν ανακοίνωσε σήμερα ότι θα εξετάσει τις συνθήκες θανάτου ενός κρατούμενου, μετά την πρόσφατη δημοσιοποίηση εικόνων που έδειχναν αστυνομικούς να τον βασανίζουν ανηλεώς.

Σύμφωνα με το κέντρο προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Καζάν, ο 45χρονος Πάβελ Ντρόζντοφ, αναπληρωτής διευθυντής της σχολής εκπαίδευσης σιδηροδρομικών, πέθανε όσο βρισκόταν υπό κράτηση στο αστυνομικό τμήμα Ιουντίνο τον Φεβρουάριο.

Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ο Ντρόζντοφ οδηγήθηκε στο τμήμα, επειδή όντας μεθυσμένος, είχε σπάσει μερικά έπιπλα σε ένα καφέ.

Η επιτροπή έρευνας του Ταταρστάν είχε αρνηθεί την εποχή εκείνη να ξεκινήσει έρευνα για τις συνθήκες του θανάτου του, όμως το κέντρο για τα ανθρώπινα δικαιώματα εξασφάλισε το βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας του αστυνομικού τμήματος και τις δημοσιοποίησε.

«Στο βίντεο μπορούμε να δούμε πώς οι αστυνομικοί, αφού είχαν δέσει τα χέρια του Πάβελ Ντρόζντοφ πίσω από την πλάτη του, χρησιμοποίησαν τρεις ζώνες για να δέσουν τα πόδια του με τα χέρια του», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το κέντρο.

«Στη συνέχεια τρεις αστυνομικοί, ο κάθε ένας από τους οποίους ζύγιζε τουλάχιστον 70 κιλά, έκατσαν για πολλή ώρα πάνω στον κρατούμενο», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο αστυνομικό τμήμα είχε εμπλακεί και το Μάρτιο σε ένα παρόμοιο σκάνδαλο, όταν ένας κρατούμενος πέθανε αφού βιάστηκε με ένα μπουκάλι από τους αστυνομικούς.