ΚΟΣΜΟΣ

Εύσημα στην Ισπανία από ΕΚΤ και Κομισιόν

Εύσημα στην Ισπανία από ΕΚΤ και Κομισιόν

Με κοινή ανακοίνωσή τους, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Κομισιόν αποδίδουν τα εύσημα στην Ισπανία για τις προσπάθειές της να διορθώσει τα προβλήματα στον χρηματοοικονομικό της τομέα.

Ωστόσο, επισημαίνουν ότι «η χώρα χρειάζεται να αναλάβει αποφασιστική δράση, προκειμένου να διαχειρισθεί τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν ορισμένες από τις τράπεζές της».

«Μολονότι οι γενικές χρηματοοικονομικές συνθήκες στην Ισπανία έχουν βελτιωθεί από την αρχή του προγράμματος και οι πιέσεις στην χρηματοδότησή της έχουν μειωθεί, οι προκλήσεις σε ένα τμήμα του τραπεζικού της τομέα παραμένουν οξύτατες και απαιτούν μία αποφασιστική πολιτική δράση όπως άλλωστε υπογραμμίζεται και στο Μνημόνιο Κατανόησης του προγράμματος», τονίζεται στην ανακοίνωση.

«Σε γενικές γραμμές, τα ευρήματα της αποστολής συγκλίνουν σε ένα επιτυχές πρόγραμμα, του οποίου η εφαρμογή έχει δρομολογηθεί», προστίθεται στην ίδια ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται ότι μία ομάδα επιθεωρητών της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισκέφθηκε την Ισπανία στο διάστημα 15 -26 Οκτωβρίου, με σκοπό να εξετάσει την πρόοδο που επιτελείται στη μεταρρύθμιση του τραπεζικού τομέα.

Αυτή ήταν και μία από τις ρήτρες του Μνημονίου Κατανόησης που συνομολογήθηκε μεταξύ της Ισπανίας και των Βρυξελλών τον Ιούλιο, βάσει του οποίου η Μαδρίτη μπορεί να επωφεληθεί από την παροχή ενός δανείου 100 δισεκ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της.