ΚΟΣΜΟΣ

Τυφώνας Σάντι: 2 πυρηνικοί αντιδραστήρες εκτός λειτουργίας

Τυφώνας Σάντι: 2 πυρηνικοί αντιδραστήρες εκτός λειτουργίας

Δύο πυρηνικοί αντιδραστήρες έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας στα ανατολικά της χώρας, εξαιτίας της κακοκαιρίας και των ζημιών που έχει προκαλέσει στην περιοχή ο Σάντι, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από την ιδιοκτήτρια εταιρεία τους.

Με έδρα το Χάνκοκς Μπριτζ του Νιου Τζέρσεϊ, στις όχθες του ποταμού Ντέλαγουερ, ο αντιδραστήρας Σάλεμ 1 αναγκάσθηκε να κλείσει όταν τέσσερις από τις έξι αντλίες για την κυκλοφορία του νερού σταμάτησαν να λειτουργούν, ανακοίνωσε η εταιρεία Public Service Electric and Gas (PSEG), προσθέτοντας πως ένας γειτονικός αντιδραστήρας στο Χόουπ Κρικ λειτουργεί κανονικά.

«Η κεντρική μονάδα είναι επί του παρόντος σταθερή», δηλώνει η εταιρεία στην ανακοίνωσή της, η οποία εκδόθηκε στις 07:00 (ώρα Ελλάδας). Στις 14:00 (ώρα Ελλάδας) εκπρόσωπος της εταιρείας επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η μονάδα εξακολουθεί να μη λειτουργεί, μη προσθέτοντας κάτι άλλο.

Ένας άλλος αντιδραστήρας, ο Ίντιαν Πόιντ 3, σε απόσταση 50 χλμ. από τη Νέα Υόρκη, στις όχθες του ποταμού Χάντσον, ετέθη εκτός λειτουργίας στη διάρκεια της νύκτας, «εξαιτίας προβλημάτων το εξωτερικό ηλεκτρικό δίκτυο», όπως ανακοίνωσε η διαχειρίστρια εταιρεία Entergy, αλλά σύμφωνα με την ίδια δεν υπάρχει «κανένας κίνδυνος για το κοινό», ή τους εργαζομένους.

Συνολικά, ο κυκλώνας Σάντι προκάλεσε την επιβράδυνση ή την πλήρη αναστολή της λειτουργίας σε περίπου έξι πυρηνικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ ο γηραιότερος αντιδραστήρας της χώρας έχει τεθεί σε κατάσταση «συναγερμού», μετά την άνοδο της στάθμης των πλημμυρικών υδάτων, σε βαθμό που να απειλούν το σύστημα ψύξης του.

Η μονάδα του Όιστερ Κρικ της εταιρείας Exelon Corp, ηλικίας 43 ετών, παραμένει σε κατάσταση «συναγερμού», ανακοίνωσε σήμερα το πρωΐ η Αμερικανική Ρυθμιστική Αρχή Πυρηνικών (NRC), καθώς τα περιβάλλοντα ύδατα ανήλθαν 2 μέτρα πάνω από την κανονική τους στάθμη, απειλώντας την «υποδομή απορρόφησης ύδατος» που αντλεί νερό για την ψύξη στον πυρηνικό σταθμό.

Οι αντλίες αυτές δεν είναι βασικές για τη λειτουργία του σταθμού, ο αντιδραστήρας του οποίου είχε κλείσει στις 22 Οκτωβρίου για προγραμματισμένη ανεφοδιασμό σε καύσιμα. Επιπλέον μία περαιτέρω άνοδος του υδροκρίτη θα βύθιζε κάτω από το νερό την ψυκτική αντλία που χρησιμοποιείται για την ψύξη του ύδατος και την δεξαμενή αναλωθέντος καυσίμου, αναγκάζοντας το σύστημα να αναζητήσει νερό για ψύξη των υπερθερμασμένων ράβδων από τα εσωτερικά αποθέματα του σταθμού.

Σήμερα, εκπρόσωπος της Αρχής δήλωσε πως η πλημμυρική στάθμη βρίσκεται πάνω από το κρίσιμο όριο, ενώ αργότερα η στάθμη είχε υποχωρήσει. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η διαχειρίστρια εταιρεία είχε στρατολογήσει μία εφεδρική χειροκίνητη αντλία για κάθε ενδεχόμενο, πλην όμως δεν παρέστη ανάγκη να τη χρησιμοποιήσει.

Σε ανακοίνωσή της η Exelon δηλώνει πως δεν υπάρχει κίνδυνος για τον εξοπλισμό του σταθμού, ούτε και για την δημόσια υγεία και ασφάλεια.