ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Χιλιάδες άστεγοι στο έλεος του ψύχους λόγω του τυφώνα Σάντι

ΗΠΑ: Χιλιάδες άστεγοι στο έλεος του ψύχους λόγω του τυφώνα Σάντι

Σφοδρό πλήγμα έχει δεχτεί η Νέα Υόρκη μετά την επέλαση του τυφώνα ΣάντΙ, με την ζημιές να αυξάνονται συνεχώς και τον απολογισμό των θυμάτων επίσης.

Δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι θα αναγκαστούν να μεταστεγαστούν είτε γιατί οι κατοικίες τους έχουν υποστεί καταστροφές σε πολλές περιπτώσεις ολικές, είτε γιατί δεν έχουν ρεύμα, με αποτέλσμα να καθίστανται "ακατοίκητα" λόγω του ψύχους που επικρατεί. Να σημειωθεί ότι την Κυριακή το πρωί η θερμοκρασία στη Νέα Υόρκη έπεσε στους 4 βαθμούς Κελσίου, ενώ μια νέα καταιγίδα αναμένεται να χτυπήσει τις ακτές της Νιου Ίνγκλαντ την ερχόμενη εβδομάδα, με τους μετεωρολόγους να προειδοποιούν για ισχυρούς άνεμους και δυνατές βροχοπτώσεις.

Καταλυτικό ρόλο ενδέχεται να διαδραματίσει αυτή η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Νέα Υόρκη, στην έκβαση των εκλογών της Τρίτης, αφού χιλιάδες πολίτες αναμένεται πως δεν θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, λόγω της δυσχερούς κατάστασής τους εξαιτίας της Σάντυ.

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλουμπεργκ, δήλωσε ότι περίπου 30.000 με 40.000 άτομα θα πρέπει να μεταστεγαστούν, ενώ νωρίτερα είχε δηλώσει ανοιχτά ότι θα ψηφίσει τον Μπαράκ Ομπάμα.

«Δεν διαθέτουμε πολλά ακατοίκητα κτίρια σε αυτή την πόλη και αυτό αποτελεί μεγάλο πρόβλημα. Δεν πρόκειται όμως να αφήσουμε κανένα να κοιμηθεί στο δρόμο και για αυτό δουλεύουμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε», δήλωσε σε συνέντευξη ο δήμαρχος.

Στο άλλο μέτωπο της καταστροφής το Νιου Τζέρσεϊ, βρέθηκαν χθες άλλα δυο πτώματα και όπως ανακοίνωσαν οι αρχές ο θάνατος του ενός προκλήθηκε από υποθερμία. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών στη Βόρεια Αμερική εξαιτίας του τυφώνα Σάντι, έχει ανέλθει στους 111.