ΚΟΣΜΟΣ

«Όχι» στη διαγραφή του ελληνικού χρέους από τον πρόεδρο της Bundesbank

«Όχι» στη διαγραφή του ελληνικού χρέους από τον πρόεδρο της Bundesbank

Αντίθετος στο ενδεχόμενο μιας νέας διαγραφής του ελληνικού χρέους εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Bundesbank, Γιενς Βάιντμαν.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Rheinische Post, ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας υποστήριξε ότι «μια διαγραφή του χρέους από μόνη της δεν θα λύσει τίποτα».

«Σε ποιον θα χρησιμεύσει η διαγραφή του χρέους των Αθηνών, εάν η χώρα σε 10 χρόνια είναι στο ίδιο σημείο που βρίσκεται σήμερα;», αναρωτήθηκε ο Βάιντμαν.

Όπως είπε, σε κάθε περίπτωση, είναι αντίθετος ως εκτελεστικό μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), να συμμετέχει η ευρωτράπεζα σε οποιαδήποτε τέτοια πράξη, διότι, «θα ήταν σαν να χρηματοδοτεί άμεσα την κατάσταση, κάτι που απαγορεύεται».

Σύμφωνα με τον Βάιντμαν, «αυτό δεν είναι μόνο ένα σημαντικό μήνυμα για την Ελλάδα, αλλά για όλες τις άλλες χώρες που βρίσκονται σε κρίση».

Ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας τόνισε επίσης ότι «οι πολιτικοί ηγέτες έχουν σαφώς αποφασίσει να συνεχίσουν τη στήριξη της Ελλάδας», αλλά αυτό έχει νόημα, αν η Ελλάδα μόνη της κάνει αρκετά για να λύσει τα προβλήματά της.

Τέλος, υποστήριξε ότι οι μαζικές περικοπές στις δημόσιες δαπάνες χωρίς την ουσιαστική βοήθεια που λαμβάνει η χώρα θα ήταν πολύ μεγαλύτερες.