ΚΟΣΜΟΣ

Συγκεκριμένες προτάσεις για την οπλοκατοχή περιμένει ο Ομπάμα

Συγκεκριμένες προτάσεις για την οπλοκατοχή περιμένει ο Ομπάμα

Ο Μπαράκ Ομπάμα φαίνεται αποφασισμένος να επιλύσει το ευαίσθητο θέμα της νομοθεσίας για την οπλοκατοχή και ζήτησε συγκεκριμένες προτάσεις μέχρι τον Ιανουάριο, τονίζοντας πως οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν «υποχρέωση» να κινητοποιηθούν μετά την τραγωδία, την περασμένη Παρασκευή, στο Νιουτάουν.

«Ελπίζω πως η μνήμη μας δεν θα είναι βραχεία, ότι δεν θα ξεχάσουμε αυτό που συνέβη στο Νιουτάουν και θα παραμείνουμε κινητοποιημένοι ώστε να σημειωθεί πρόοδος στο θέμα αυτό μέσα σε ένα μήνα», τόνισε σε συνέντευξη Τύπου ο αμερικανός πρόεδρος.

Ο Ομπάμα ανακοίνωσε τον διορισμό του αντιπροέδρου του Τζο Μπάιντεν επικεφαλής ομάδας εργασίας που θα αναλάβει το θέμα αυτό και θα προωθήσει προτάσεις μέχρι τον επόμενο μήνα.

«Το γεγονός ότι έχουμε να κάνουμε με ένα περίπλοκο πρόβλημα δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία για να μην κάνουμε τίποτε. Για το λόγο αυτό ζήτησα από τον αντιπρόεδρο μαζί με άλλα μέλη του υπουργικού συμβουλίου και εκπροσώπους αρκετών οργανώσεων να διατυπώσουν ως τον Ιανουάριο συγκεκριμένες προτάσεις, προτάσεις που θα εφαρμοστούν χωρίς καθυστέρηση», επισήμανε ο Ομπάμα, ο οποίος στην πρώτη του θητεία ήταν ιδιαίτερα διστακτικός απέναντι στο θέμα της οπλοκατοχής.

Ο Ομπάμα επιδιώκει την επαναφορά της νομοθεσίας εναντίον των επιθετικών όπλων που ψηφίστηκε το 1994 επί προεδρίας Μπιλ Κλίντον, αλλά έπαψε να ισχύει δέκα χρόνια αργότερα. Μετά την τραγωδία του Νιουτάουν, ο αμερικανός πρόεδρος μπορεί να προχωρήσει ακόμα περισσότερο, ακόμα και αν πολλοί Αμερικανοί παραμένουν προσκολλημένοι στην δεύτερη τροπολογία του Συντάγματος που τους εγγυάται την ελευθερία της οπλοκατοχής.

Η ομάδα εργασίας υπό τον αντιπρόεδρο Μπάιντεν θα εξετάσει ειδικά τους κανόνες πώλησης επιθετικών όπλων και γεμιστήρων μεγάλης χωρητικότητας, αλλά και τις πολιτικές που σχετίζονται με την ψυχική υγεία και την κουλτούρα της βίας.

Ο Ομπάμα κατέστησε σαφές πως η ομάδα αυτή δεν θα είναι μια τυπική επιτροπή της Ουάσινγκτον που χρειάζεται μήνες για να καταλήξει σε μια απόφαση και συχνά πέφτει σε απραξία.

«Ίσως δεν θα μάθουμε ποτέ γιατί συνέβη η τραγωδία της Παρασκευής. Αλλά αυτό που ξέρουμε είναι πως κάθε ημέρα από τότε και άλλοι Αμερικανοί χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας των όπλων. Αυτό το είδος βίας έχει τρομακτικές επιπτώσεις στην κοινωνία μας και ο καθένας από μας έχει υποχρέωση να κάνει κάτι για να εμποδίσουμε αυτές τις πράξεις», υπογράμμισε.

«Σήμερα, έχω περισσότερη εμπιστοσύνη στους γονείς--πατέρες και μητέρες--που συνάντησα τις τελευταίες ημέρες σε όλη τη χώρα, που έχουν διαφορετικές πολιτικές πεποιθήσεις και πολλοί από αυτούς διαθέτουν όπλα, οι οποίοι μου είπαν: αυτή τη φορά τα πράγματα πρέπει να γίνουν διαφορετικά», πρόσθεσε ο Ομπάμα.

Διαβάστε επίσης:

Νέες αποκαλύψεις για τα αίτια του μακελειού στο Κονέκτικατ

Σοκ-Νέα μαζική δολοφονία στις ΗΠΑ