ΚΟΣΜΟΣ

Σε ισόβια κάθειρξη καταδικάστηκε η Σελέκ για τρομοκρατία

Σε ισόβια κάθειρξη καταδικάστηκε η Σελέκ για τρομοκρατία

Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης καταδίκασε σε ισόβια κάθειρξη την κοινωνιολόγο Πινάρ Σελέκ για συμμετοχή σε βομβιστική επίθεση πριν από 14 χρόνια, μία κατηγορία για την οποία έχει αθωωθεί τρεις φορές στο παρελθόν.

Μετά από συνεδρίαση που διήρκησε περίπου μία ώρα, το δικαστήριο έκρινε ότι η καθηγήτρια τον Ιούλιο του 1998 βοήθησε τους Κούρδους αντάρτες να διαπράξουν βομβιστική επίθεση στην αγορά των μπαχαρικών της Κωνσταντινούπολης, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους επτά άνθρωποι και να τραυματιστούν περισσότεροι από 100. Η καθηγήτρια ζει εξόριστη στη Γαλλία και δεν παρέστη στη δίκη της. Σύμφωνα με το τηλεοπτικό ειδησεογραφικό κανάλι CNN Türk το δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης σε βάρος της.

Η απόφαση του δικαστηρίου προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των υποστηρικτών της, καθώς η Σελέκ είναι γνωστή για τις έρευνές της για τις περιθωριοποιημένες μειονότητες, όπως οι Κούρδοι και οι τρανσέξουαλ.

Η Σελέκ συνελήφθη και φυλακίστηκε σε ηλικία 27 ετών επειδή αρνήθηκε να αποκαλύψει στην αστυνομία τα ονόματα των ανταρτών με τους οποίους είχε συνομιλήσει στο πλαίσιο των ερευνών της. Αποφυλακίστηκε δυόμισι χρόνια αργότερα, το 2000, αφού δημοσιοποιήθηκε μια έρευνα που απέδιδε την έκρηξη όχι σε τρομοκρατική ενέργεια αλλά σε διαρροή φυσικού αερίου.

Τα τουρκικά δικαστήρια, κρίνοντας ότι δεν έχει αποδειχθεί ότι η έκρηξη οφειλόταν σε εγκληματική ενέργεια και μετά την υπαναχώρηση του βασικού μάρτυρα, αθώωσαν τρεις φορές την Σελέκ, το 2006, το 2008 και το 2011. Ωστόσο, το εφετείο κάθε φορά αναιρούσε την αθωωτική απόφαση και η δίκη επαναλαμβανόταν.

Η οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει χαρακτηρίσει την υπόθεση της Πινάρ Σελέκ «παρωδία δικαιοσύνης» με το αιτιολογικό ότι υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις ότι η έκρηξη οφειλόταν σε τυχαία διαρροή αερίου.

Η ίδια η Σελέκ, μιλώντας από το Στρασβούργο στο Γαλλικό Πρακτορείο, είπε ότι σκοπεύει να ζητήσει πολιτικό άσυλο στη Γαλλία. «Είναι πολύ δύσκολο, όμως θα αντισταθώ μέχρι τέλους. Έχω κουραστεί αλλά είμαι δυνατή, χάρη στην αλληλεγγύη που με περιβάλλει», πρόσθεσε.

Οι Τούρκοι δικαστές «θέλησαν να με τιμωρήσουν για να εκφοβίσουν τους ερευνητές, αλλά δεν τα κατάφεραν», σημείωσε δηλώνοντας «σίγουρη ότι κέρδισε τον αγώνα» και εξηγώντας ότι Τούρκοι φοιτητές διαδήλωσαν έξω από το δικαστήριο.

Η Πινάρ Σελέκ σκοπεύει επίσης να οργανώσει αύριο συνέντευξη τύπου στο Στρασβούργο.