ΚΟΣΜΟΣ

Απάντηση της Κομισιόν για την προκλητική «ταξιδιωτική οδηγία»

Απάντηση της Κομισιόν για την προκλητική «ταξιδιωτική οδηγία»

Μετά το σάλο που προκλήθηκε, η Κομισιόν αναγκάστηκε σήμερα να διαψεύσει την ύπαρξη ταξιδιωτικής οδηγίας προς τους υπαλλήλους της που επισκέπτονται ή βρίσκονται στην Ελλάδα και έκανε λόγο για «ταξιδιωτικές οδηγίες ρουτίνας».


Όπως υποστήριξε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Άντονι Γκραβίλι, δεν πρόκειται για κάποια ιδιαίτερη οδηγία, αλλά για «ταξιδιωτικές οδηγίες ρουτίνας» που αφορούν πόλεις σε όλα τα κράτη μέλη και σε τρίτες χώρες. Όπως γίνεται σε όλες τις περιπτώσεις, έτσι και στην περίπτωση της Αθήνας, εξήγησε, οι ευρωυπάλληλοι λαμβάνουν από τις υπηρεσίες ασφαλείας της Επιτροπής, οδηγίες και συμβουλές.

Επιπρόσθετα, ο κ. Γκραβίλι διέψευσε κατηγορηματικά ότι υπήρξε σημείωμα της Επιτροπής στο οποίο γινόταν λόγος για ταραχές στην Αθήνα διευκρινίζοντας ότι το κείμενο της Επιτροπής με τις ταξιδιωτικές συμβουλές για την ελληνική πρωτεύουσα, είναι «νηφάλιο και προσεκτικά μελετημένο» και συντάχθηκε σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές και την Ελληνική Αστυνομία.

«Οι ταξιδιωτικές οδηγίες επικαιροποιούνται τακτικά, ανάλογα με την επιτόπια κατάσταση. Εν προκειμένω, οι οδηγίες δεν αφορούν την Ελλάδα, αλλά την Αθήνα», επεσήμανε για να σημειώσει ότι παρόμοιες συμβουλές εκδίδονται για πόλεις σε όλα τα κράτη-μέλη. Ανέφερε μάλιστα το παράδειγμα ταξιδιωτικών οδηγιών που έχουν εκδοθεί κατά καιρούς για τις Βρυξέλλες όταν αναμένονται μεγάλες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας ή ταραχές.

Εξηγήσεις για το θέμα ζήτησε με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής.

Διαβάστε επίσης:

Προκαλεί η «ταξιδιωτική οδηγία» της Κομισιόν για την Ελλάδα