Στρατιωτικά σχέδια για περίπτωση θερμού επεισοδίου με την Κίνα

Newsbomb

Συνομιλίες για τη διαμόρφωση στρατιωτικών σχεδίων σε περίπτωση εμπλοκής της Ιαπωνίας με την Κίνα για τα διαφιλονικούμενα νησιά Σενκάκου/Ντιαογού έχουν αρχίσει Τόκιο και Ουάσιγκτον, σύμφωνα με ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης.

Το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε τις πληροφορίες περί συνομιλιών μεταξύ του Σιγκέρου Ιγουασάκι, αρχηγού του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων της Ιαπωνίας και του Σάμιουελ Λόκλιαρ, διοικητή των αμερικανικών δυνάμεων Ασίας – Ειρηνικού.

Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας, οι συζητήσεις αφορούν «το περιβάλλον σε ό,τι αφορά την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή».«Από θέση αρχής, δεν συζητούμε δημοσίως επί των στρατιωτικών μας σχεδιασμών», σημείωσε χαρακτηριστική η εκπρόσωπος του Πενταγώνου, αντισυνταγματάρχης Κάθριν Γουίλκινσον.

Το πρακτορείο Kyodo, εξάλλου, μετέδωσε ότι οι δύο στρατιωτικοί ηγέτες αναμένεται να επιταχύνουν την εκπόνηση των σχετικών σχεδίων σε συνάντησή τους στη Χαβάη σήμερα και την Παρασκευή.Πιθανότατη θεωρείται και η εξέταση σεναρίου στο οποίο ιαπωνικές και αμερικανικές δυνάμεις διεξάγουν κοινές επιχειρήσεις, σε περίπτωση που η Κίνα εισβάλει στρατιωτικά στις διαφιλονικούμενες νήσους, οι οποίες βρίσκονται στη θάλασσα της Ανατολικής Κίνας.

Αμερικανική στρατιωτική πηγή την οποία επικαλείται το πρακτορείου Reuters σημειώνει, ωστόσο, ότι «οι συνομιλίες δεν έχουν χαρακτήρα στρατιωτικής προπαρασκευής».

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved