ΚΟΣΜΟΣ

Apple: 145 δισ. καταθέσεις σε offshore!

Apple: 145 δισ. καταθέσεις σε offshore!

Τεράστια ποσά σε φορολογικούς παραδείσους έχει ο αμερικανικός κολοσσός την ώρα που δίνει ψίχουλα για τους σεισμόπληκτους

Επίδειξη εταιρικής κοινωνικής ευθύνης θέλησε να κάνει η Apple με αφορμή το σεισμό που χτύπησε την επαρχία Sichuan της Κίνας το προηγούμενο Σαββατοκύριακο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρίας, προτίθεται να προσφέρει 8 εκατομμύρια δολάρια χρηματική βοήθεια στις σεισμόπληκτες περιοχές, ποσό που στα αυτιά των οικονομικών αναλυτών φαντάζει αστείο, με βάση τις δυνατότητες της Apple. Μόνο τα κέρδη από τα οφέλη της γραμμής παραγωγής στο εργοστάσιο της Ζενγκζού είναι τεράστια, ενώ οι αποκαλύψεις για τη φορολογική συνείδηση της επιχείρησης είναι καταιγιστικές.

Πιο συγκεκριμένα, ενώ τα ρευστά διαθέσιμα ξεπερνούσαν τα 145 δισ. δολάρια στο τέλος του 2012, το 70% εξ αυτών βρίσκεται "κρυμμένο" σε offshore εταιρίες. Είναι χαρακτηριστικό, πως για όλο το 2012 η Apple πλήρωσε σε φόρους μόλις 2.4 δισ. δολάρια, ενώ από το 2008 για ένα σύνολο καθαρών κερδών που ξεπερνά τα 149 δισ. δολάρια έχει πληρώσει μόλις $ 21 δισ. σε φόρους.

Όπως μπορεί εύκολα να αντιληφθεί κανείς, τα κροκοδείλια δάκρυα της Apple για το σεισμό στην Κίνα και τα 8 εκατομμύρια που έδωσε για τους σεισμόπληκτους δεν είναι παρά επικοινωνιακά παιχνίδια και ψίχουλα από έναν κολοσσό τεχνολογίας που εκμεταλλεύεται τα φθηνά μεροκάματα της Ανατολής για να θησαυρίζει.

Διαβάστε επίσης:

Καταρρέει η Apple

Το ανήθικο παιχνίδι της Apple