ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Δεν υπάρχουν «αποδείξεις» για χρήση χημικών στη Συρία

Γαλλία: Δεν υπάρχουν «αποδείξεις» για χρήση χημικών στη Συρία

Το Παρίσι δεν είναι «βέβαιο» για τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς, τονίζοντας ότι ΗΠΑ και Βρετανία διαθέτουν μόνο «ενδείξεις».


«Δεν έχουμε αποδείξεις. Υπάρχουν ενδείξεις που δόθηκαν από τους Βρετανούς και από τους Αμερικανούς. Εμείς είμαστε στη διαδικασία εξακρίβωσης αυτών», δήλωσε ο Φαμπιούς στο ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1.

Ο Γάλλος υπουργός πρόσθεσε ότι η χώρα του ζήτησε από το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ να δώσει εντολή για την διενέργεια έρευνας σε όλη τη Συρία, «για να δούμε τι συνέβη». «Και αυτό που είναι ενδεικτικό, είναι ότι η Συρία αρνήθηκε να επιτρέψει την είσοδο ερευνητών στο έδαφός της», σημείωσε.

Την προηγούμενη εβδομάδα, οι ΗΠΑ υποστήριξαν για πρώτη φορά ότι το συριακό καθεστώς είχε πιθανώς χρησιμοποιήσει χημικά όπλα, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι οι πληροφορίες τους δεν ήταν επαρκείς για να έχουν τη βεβαιότητα αυτή. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον μίλησε για «περιορισμένες αποδείξεις» οι οποίες «αυξάνονται». Η Γαλλία κράτησε αποστάσεις από τις αμερικανικές και τις βρετανικές θέσεις.

Όσον αφορά στην ενδεχόμενη άρση του ευρωπαϊκού εμπάργκο όπλων υπέρ των Σύρων αντικαθεστωτικών, ο Φαμπιούς είπε ότι «το αρνητικό ή σε κάθε περίπτωση το αβέβαιο, είναι ότι ο συνασπισμός των ανταρτών δεν είναι τόσο ενωμένος όσο θα ήταν επιθυμητό».