ΚΟΣΜΟΣ

Βρέθηκε καλοδιατηρημένη σορός μαμούθ

Βρέθηκε καλοδιατηρημένη σορός μαμούθ

Ρώσοι παλαιοντολόγοι ανακάλυψαν στα νησιά του Βόρειου Παγωμένου ωκεανού ένα μοναδικό ως προς τη διατήρησή του σώμα θηλυκού μαμούθ. Η κατάσταση του δέρματος και του σκελετού είναι σχεδόν ιδανική.

Με βάση αυτά θα γίνει δυνατή η λεπτομερή μελέτη της ανατομίας του πιο αρχαίο ζώου, όπως ποτέ άλλοτε. Είναι πιθανόν μάλιστα να επιχειρηθεί η κλωνοποίηση του μαμούθ, αφού για αυτά τα σχεδόν φανταστικά σχέδια έχουν ήδη κατ’ επανάληψη αναφερθεί οι επιστήμονες της Ιαπωνίας, της Κορέας και της Ρωσίας.

Το Επιστημονικό Ερευνητικό Ινστιτούτο Εφαρμοσμένης Οικολογίας του Βορρά και η Ρωσική Γεωγραφική Εταιρεία έφεραν από την κοινή του αποστολή μία καλοδιατηρημένη σορό μαμούθ. Το παχύσαρκο βρέθηκε στα νησιά Λαχόφσκ του αρχιπελάγους του Νοβοσιμπίρσκ, το οποίο βρίσκεται στο Βόρειο Παγωμένο Ωκεανό. Το αρχιπέλαγος είναι γνωστό για τους αιώνιους παγετώνες τους, μεταξύ των οποίων πολλοί είναι υπόγειοι. Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι το εύρημα είναι καλοδιατηρημένο. Οι επιστήμονες αφού μελέτησαν τα δόντια του αρχαίου ζώου, καθόρισαν την ηλικία του – η οποία ήταν περίπου 50 – 60 ετών.