ΚΟΣΜΟΣ

Μετεωρίτης του Τσεμπαρκούλ: Οι αναζητήσεις συνεχίζονται

Μετεωρίτης του Τσεμπαρκούλ: Οι αναζητήσεις συνεχίζονται

Στο Τσελιάμπινσκ, πόλη στα νότια των Ουραλίων, όπου φέτος στα μέσα Φεβρουαρίου έπεσε ένας μετεωρίτης, οι επιστήμονες προχώρησαν στη μελέτη του μεγαλύτερου του θραύσματος.. Εξάλλου το βρήκαν μόλις πρόσφατα, μάλιστα όχι ειδικοί, αλλά ένας ερασιτέχνης ερευνητής.

Μέχρι τώρα στο τοπικό Ινστιτούτο Ορυκτολογίας τη βάση των ερευνών του κοσμικού εξωγήινου αφιχθέντος ήταν μικρά, βάρους μερικών γραμμαρίων θραύσματα, που εντοπίστηκαν από τους ειδικούς του Ινστιτούτου.

Για χάρη ενός γραμμαρίου του ουράνιου σώματος, οι ειδικοί αναγκάζονται να ερευνήσουν εκατοντάδες τόνους πετρωμάτων της γης. Εξάλλου το μεγαλύτερο θραύσμα του μετεωρίτη του Τσεμπαρκούλ, δεν το βρήκε ούτε ορυκτολόγος, ούτε και γεωλόγος, αλλά ένας συνηθισμένος διευθυντής μεσαίου κλιμακίου από το Τσελιαμπίνσκ. Το θραύσμα αυτό έχει βάρος 3,5 κιλών,- είπε ο ερασιτέχνης ερευνητής Αλεξέι Ουσενκόφ.

- Ήταν η καλύτερη μέρα της ζωής μου όταν βρήκα πραγματικό μετεωρίτη.

Οι πρώτες αναζητήσεις τον Φεβρουάριο, όταν ο μετεωρίτης έπεσε, δεν έδωσαν κανένα αποτέλεσμα. Όλα ήταν σκεπασμένα από χιόνι. Ο Αλεξέι μόνο πάγωσε τα χέρια του. Οι αναζητήσεις επανάρχισαν μόνο τον Απρίλιο. Από διάφορες εκδοχές καθόρισε την μεσαία τροχιά πτήσης του μετεωρίτη και πήγε στον τόπο της υποτιθέμενης πτώσης θραυσμάτων του. Τελευταία του χαμογέλασε η τύχη.

Εξάλλου ο Αλεξέι πιστεύει ότι το εύρημά του - δεν είναι το μεγαλύτερο τεμάχιο, που έπεσε στη Γη. Κουβέντιασε με πολλούς ντόπιους κατοίκους και κατάλαβε ότι υπάρχουν προφανώς θραύσματα 500 και πάνω κιλών, αλλά η εξεύρεσή τους σήμερα, που όλα είναι σκεπασμένα από πυκνά χόρτα, είναι εξαιρετικά δύσκολο πράγμα.

Εν τω μεταξύ, τώρα στο Τσελιάμπινσκ συνεχίζεται ο διαγωνισμός για το καλύτερο σχέδιο μνημείου του μετεωρίτη, με την επωνυμία «Γίνε διάσημος με τον μετεωρίτη». Από τα 700 και πάνω σχέδια επιλέχτηκαν 5, αλλά στις 24 Ιουνίου θα κατονομαστεί ο νικητής, που θα πάρει βραβείο 100 χιλιάδων ρουβλιών (λίγο περισσότερο από τρεις χιλιάδες δολάρια).