Συνεχίζονται οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη Βουλγαρία

Newsbomb

Διαδηλώσεις με αίτημα την παραίτηση της βουλγαρικής κυβέρνησης και την αλλαγή του εκλογικού νόμου, ώστε να επιτραπεί η είσοδος και μικρότερων κομμάτων στη Βουλή πραγματοποιούνται και σήμερα στη Σόφια και σε άλλες πόλεις της Βουλγαρίας.

Στη Σόφια οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν κρατώντας σημαίες και πανό για 22η μέρα έξω από το Βουλγαρικό Κοινοβούλιο για τον καθιερωμένο "πρωινό καφέ" που διοργανώνεται μέσω ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης.

"Δείξτε λίγη αξιοπρέπεια", "Πόσο θα διαρκέσει αυτό;", "Δεν σας παρακαλούμε, σας διατάσσουμε", "Μην εισέρχεστε, στρατιωτικός χώρος" είναι ορισμένα από τα μηνύματα στα πλακάτ που έχουν κρεμάσει οι διαδηλωτές στους μεταλλικούς φράχτες που έχει τοποθετήσει η αστυνομία γύρω από το κτίριο της Βουλής.

Οι συγκεντρωμένοι έχουν στήσει αυτοσχέδιες κάλπες, στις οποίες έχουν κολλήσει τα αιτήματά τους για τις αλλαγές στον εκλογικό κώδικα, μεταξύ των οποίων είναι οι προσθήκες στο αναλογικό σύστημα, η εκ των προτέρων εγγραφή των ψηφοφόρων, μείωση σε 1.000 λέβα του ποσού που απαιτείται από τα πολιτικά κόμματα και τις πρωτοβουλίες πολιτών για να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία, ψυχολογικά τεστ για τους υποψήφιους βουλευτές, ελεύθερη πρόσβαση των υποψηφίων σε προεκλογικές συζητήσεις στην κρατική τηλεόραση και στο κρατικό ραδιόφωνο και τυπωμένα από την Βουλγαρική Κεντρική Τράπεζα ψηφοδέλτια με σειριακό αριθμό.

Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ρόσεν Πλεβνέλιεφ απηύθυνε το μεσημέρι διάγγελμα στο βουλγαρικό λαό για την τεταμένη κατάσταση στη χώρα.

Ο κ. Πλεβνέλιεφ προειδοποίησε για τους κινδύνους από απόπειρες διχασμού του έθνους και τόνισε ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να φοβούνται τις εκλογές, επειδή οι εκλογές έχουν αποδείξει με τον καλύτερο τρόπο ότι επιλύουν ακόμη και τις πιο σύνθετες καταστάσεις.

Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις ξεκίνησαν με αφορμή το διορισμό του αμφιλεγόμενου μεγιστάνα των ΜΜΕ, Ντέλιαν Πέεφσκι ως επικεφαλής της Κρατικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας της χώρας. Αν και ο διορισμός του ανακλήθηκε από τη Βουλή, οι πολίτες συνεχίζουν τις διαμαρτυρίες με αίτημα την παραίτηση της κυβέρνησης την οποία κατηγορούν για σχέσεις με ολιγάρχες και την αλλαγή του εκλογικού κώδικα ώστε να διασφαλίζεται ευρύτερη εκπροσώπηση των πολιτών στη Βουλή.

Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας στην αρχή στήριξε τις διαδηλώσεις, αλλά πριν από δύο μέρες δήλωσε ότι η λύση για την κρίση δεν είναι η "επανάσταση", αλλά τα σωστά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Διαδηλώσεις πραγματοποιούνται την τελευταία εβδομάδα, δύο φορές τη μέρα, πρωί και απόγευμα στη Σόφια.

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved