ΚΟΣΜΟΣ

Στο διαδίκτυο τα εισοδηματικά στοιχεία των μελών της κυβέρνησης

Στο διαδίκτυο τα εισοδηματικά στοιχεία των μελών της κυβέρνησης

Οι υπουργοί της ιταλικής κυβέρνησης προχώρησαν την Κυριακή στη δημοσίευση των περιουσιακών στοιχείων τους στο Διαδίκτυο, την ώρα που στην Ιταλία εντείνεται η κυβερνητική εκστρατεία εναντίον της φοροδιαφυγής.

Στις κυριακάτικες ιταλικές εφημερίδες δημοσιεύθηκαν πίνακες και γραφήματα που κατατάσσουν τους υπουργούς αναλόγως των απολαβών και του πλούτου τους.

Η υπουργός Δικαιοσύνης Άννα Μαρία Καντσελιέρι βρέθηκε στην κορυφή του πίνακα με εισόδημα 319.000 ευρώ για το οικονομικό έτος 2012 και μεγάλη περιουσία, περιλαμβανομένων ακινήτων, καθώς και επενδύσεις.

Ο πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα δήλωσε εισόδημα 124.000 και καμιά επένδυση. Η υπουργός Ενσωμάτωσης των Μεταναστών Σεσίλ Κιέντζ είχε το χαμηλότερο εισόδημα, 38.500 ευρώ, και μέρος της κυριότητας ενός ακινήτου.

Την Τετάρτη, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας είχε περιοδεύσει σε εταιρείες είσπραξης φόρων και ανακοίνωσε ότι κλιμακώνεται ο αγώνας κατά της φοροδιαφυγής, που εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 120 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Είχε δηλώσει, μάλιστα, ότι εάν συγκεντρωθούν μεγαλύτερα ποσά, θα ελαφρυνθούν οι φόροι σε όλο τους το φάσμα.

Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής θεωρείται μια προσπάθεια-κλειδί για να συρρικνωθεί το ιταλικό δημόσιο χρέος, το οποίο ανέχεται στο 130% του ιταλικού ΑΕΠ.
Τα εισοδήματα που δήλωσαν τα μέλη της κυβέρνησης του κ. Λέτα είναι πολύ χαμηλότερα από εκείνα που εξασφάλιζαν τα στελέχη της προηγούμενης, όπως είχαν δημοσιευτεί τον Φεβρουάριο του 2012.

Η προκάτοχος της κ. Καντσελιέρι στο υπουργείο Δικαιοσύνης, Πάολα Σεβερίνο, είχε δηλώσει εισόδημα 7 εκατομμυρίων ευρώ από την επαγγελματική της δραστηριότητα το 2010, ενώ ο πρώην πρωθυπουργός, Μάριο Μόντι, είχε δηλώσει εισόδημα 1,5 εκατ. ευρώ και πολλά ακίνητα.