ΚΟΣΜΟΣ

«Αιφνιδιασμένος» δηλώνει ο Πούτιν για την ποινή στον Ναβάλνι

«Αιφνιδιασμένος» δηλώνει ο Πούτιν για την ποινή στον Ναβάλνι

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι αιφνιδιάστηκε από την ποινή των πέντε ετών κάθειρξης που επιβλήθηκε στον Αλεξέι Ναβάλνι, έναν από τους δριμύτερους επικριτές του, ενώ ένας άλλος κατηγορούμενος για την ίδια υπόθεση υπεξαίρεσης καταδικάστηκε σε μικρότερη ποινή και μάλιστα με αναστολή.


Ο Ρώσος πρόεδρος, στις πρώτες δηλώσεις που έκανε για το θέμα μετά την καταδικαστική απόφαση της 18ης Ιουλίου, δεν αποσαφήνισε αν θεωρεί πολύ βαριά την ποινή του Ναβάλνι ή πολύ επιεική την αναστολή που δόθηκε στον συγκατηγορούμενό του.

"Δεν σας κρύβω ότι σκέφτηκα ότι είναι παράξενο που ο ένας από τους υπόπτους, ο οποίος συνεργάστηκε με την εισαγγελία, καταδικάστηκε σε ποινή 4,5 ετών με αναστολή ενώ ο δεύτερος ύποπτος σε πέντε χρόνια κάθειρξη" χωρίς αναστολή, είπε ο Πούτιν μιλώντας σε νεαρούς υποστηρικτές του. "Επαφίεται στο δικαστήριο να κρίνει τι συνέβη", πρόσθεσε, αποφεύγοντας να αναφέρει το όνομα του Ναβάλνι.

Ο Ναβάλνι καταδικάστηκε για κατάχρηση 500.000 δολαρίων από μια κρατική εταιρεία ξυλείας ενώ ο Βιάτσεσλαβ Οπάλεφ, ο πρώην διευθυντής της εταιρείας, έκανε συμφωνία με τις εισαγγελικές αρχές, κατέθεσε εναντίον του συγκατηγορούμενού του και πήρε αναστολή στην έκτιση της ποινής του. Ο Ναβάλνι αρνείται την ενοχή του και υποστηρίζει ότι οι κατηγορίες σε βάρος του αποτελούσαν μέρος μιας προσπάθειας για να αναγκαστεί να σιωπήσει.

Ο Ναβάλνι πάντως αφέθηκε ελεύθερος μετά την καταδίκη του, επειδή είναι υποψήφιος για τη δημαρχία της Μόσχας στις εκλογές της 8ης Σεπτεμβρίου. Οι δημοσκοπήσεις τον φέρνουν πολύ πίσω από τον Σεργκέι Σομπιάνιν, στενό σύμμαχο του Πούτιν ο οποίος επιδιώκει την επανεκλογή του στο αξίωμα αυτό.