ΚΟΣΜΟΣ

Δολοφονήθηκε ιερέας που είχε υπερασπιστεί τις Pussy Riot

Δολοφονήθηκε ιερέας που είχε υπερασπιστεί τις Pussy Riot

Νεκρός βρέθηκε ένας 75χρονος ορθόδοξος ιερέας στη Ρωσία, ο οποίος είχε ζητήσει να αφεθούν ελεύθερες οι νεαρές γυναίκες του συγκροτήματος Pussy Riot, που καταδικάστηκαν για την «πανκ προσευχή» εναντίον του Βλαντιμίρ Πούτιν, μέσα στον καθεδρικό της Μόσχας.


Η αστυνομία της πόλης Πσκοφ ανακοίνωσε ότι «το πτώμα του ιερέα Πάβελ Αντελγκέιμ ανακαλύφθηκε το βράδυ της Δευτέρας με τραύματα που προκλήθηκαν από μαχαίρι», κοντά σε εκκλησία.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο ιερέας σκοτώθηκε από ένα νεαρό που πάσχει από ψυχολογικές διαταραχές και τον οποίο είχε φιλοξενήσει στο σπίτι του για τρεις ημέρες. Ο νεαρός αυτός, γεννημένος το 1986, νοσηλεύεται επειδή μετά το φόνο αυτοτραυματίσθηκε με το μαχαίρι, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η αστυνομία δεν συνδέει το φόνο με τις δημόσιες θέσεις που είχε υιοθετήσει ο ιερέας αυτός, ο οποίος είναι γνωστός για τις επικρίσεις του εναντίον του Πατριαρχείου, ωστόσο ο θάνατός του έχει προκαλέσει ζωηρή συγκίνηση στη χώρα.

«Ο τελευταίος ελεύθερος ιερέας του Πατριαρχείου της Μόσχας σκοτώθηκε», έγραψε στο μπλογκ του ο αρχιδιάκονος Αντρέι Κουράιεφ, ένας από τους πιο γνωστούς μπλόγκερ της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Ο Πάβελ Αντελγκέιμ είχε επικρίνει επανειλημμένα τις σχέσεις ανάμεσα στην Ορθόδοξη Εκκλησία και το ρωσικό κράτος. Είχε επίσης υπογράψει μια επιστολή προσωπικοτήτων της Ρωσίας που καλούσαν τον πατριάρχη της Ρωσίας να υπερασπιστεί τις νεαρές γυναίκες του πανκ συγκροτήματος.

«Δεν θέλουμε να δικαιολογήσουμε αυτές που πήραν μέρος σ' αυτή την ενέργεια, αλλά απευθύνουμε έκκληση στη σοφία και τη φιλανθρωπία Σας», ανέφεραν στο έγγραφο αυτό, τον Ιούνιο του 2012, εκατοντάδες προσωπικότητες της Ρωσίας, μεταξύ των οποίων τέσσερις ορθόδοξοι ιερείς.

«Οι γυναίκες αυτές ξεσκέπασαν το ψέμα της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και την ελάχιστα φυσική σχέση της με τη Ρωσική Ομοσπονδία», είχε γράψει πρόσφατα στο μπλογκ του ο ιερέας Πάβελ.