Φιντέλ Κάστρο: Δεν φανταζόμουν ότι θα επιβίωνα άλλα 7 χρόνια

Newsbomb

Ο ιστορικός ηγέτης της Κούβας Φιντέλ Κάστρο έγινε 87 ετών την Τρίτη.


Με αφορμή τα γενέθλιά του, δημοσίευσε ένα μακροσκελές άρθρο του στην επίσημη εφημερίδα του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας «Γκράνμα», στο οποίο αποκαλύπτει ότι δεν περίμενε να ζήσει τόσα χρόνια.

«Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι η ζωή μου θα επιμηκυνόταν για επτά ακόμα χρόνια», αναφέρει ο Κάστρο, ο οποίος το 2006 είχε διαγνωστεί με μια θανατηφόρα πάθηση του στομάχου το 2006.

«Μόλις κατάλαβα ότι δεν είναι αναστρέψιμο, δεν δίστασα να παραδώσω τα καθήκοντά ως πρόεδρος», γράφει. Ο Φιντέλ Κάστρο επισήμως παρέδωσε τα ηνία του κράτους το 2008, όμως ήδη από το 2006 είχε ξεκινήσει θεραπείες.

Ο ηγέτης της κουβανικής επανάστασης αποκάλυψε επίσης ότι η χώρα του προμηθευόταν όπλα, συγκεκριμένα καλάσνικοφ, από τη Βόρεια Κορέα, στις αρχές του 1980. Η βορειοκορεατική βοήθεια προέκυψε όταν η Σοβιετική Ένωση δήλωσε στην Κούβα ότι αν δεχόταν επίθεση από τις ΗΠΑ δεν θα παρενέβαινε για την υπεράσπισή της.

«Μας είπε ότι αν μας επιτίθονταν οι Ηνωμένες Πολιτείες, θα έπρεπε να πολεμήσουμε μόνοι», γράφει αναφερόμενος στον τότε ηγέτη της ΕΣΣΔ, Γιούρι Αντρόποφ.

Έτσι, η Κούβα στράφηκε στη Βόρεια Κορέα του Κιμ Ιλ Σουνγκ και προμηθεύτηκε 100.000 καλάσνικοφ.

Η αναφορά αυτή του Κάστρο έρχεται μία στιγμή, που εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ ερευνούν την υπόθεση ενός βορειοκορεατικού πλοίου, που εντοπίστηκε στον Παναμά να μεταφέρει αδήλωτα όπλα από την Κούβα. Η Αβάνα απάντησε ότι τα όπλα πήγαιναν στη Βόρεια Κορέα για επισκευές.

Διαβάστε επίσης:

Κούβα: Ο Τύπος τίμησε τα 87α γενέθλια του Φιδέλ Κάστρο

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved