ΚΟΣΜΟΣ

Εκτιμήσεις στρατιωτικού αναλυτή για την έκρηξη στο ινδικό υποβρύχιο

Εκτιμήσεις στρατιωτικού αναλυτή για την έκρηξη στο ινδικό υποβρύχιο

Η Ινδία εκτιμά τις σχέσεις της με τη Ρωσία και κάθε άλλο παρά αρνείται τη ρωσική βοήθεια στη διερεύνηση του έκτακτου περιστατικού στο υποβρύχιο «Σιντουρακσάκ», δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στη «Φωνή της Ρωσίας» ο Ινδός στρατιωτικός αναλυτής Ουντάι Μπχασκάρ:

-Αυτή τη στιγμή οι ινδοί δύτες προσπαθούν να προσδιορίσουν με ποιο τρόπο μπορεί να σωθεί το σκάφος. Το Πολεμικό Ναυτικό της Ινδίας θέλει να αποτιμήσει τη ζημιά χωριστά, πριν καλέσει οποιαδήποτε χώρα που προτείνουν βοήθεια, μεταξύ αυτών και τη Ρωσία, καθώς επίσης και ορισμένες διεθνείς οργανώσεις.

"Μπορώ να καταλάβω γιατί οι αρχές της Ινδίας ταλαντεύονται: η έκρηξη στο υποβρύχιο, αρχικά, είναι ένα τεράστιο σοκ και ένα βήμα προς τα πίσω.

Η Ινδία έχει ιδιαίτερες σχέσεις με τη Ρωσία, όχι μόνο γιατί το συγκεκριμένο υποβρύχιο κατασκευάστηκε σε Ρωσία, αλλά ακόμη γιατί το πρώτο υποβρύχιο το αγοράσαμε από την ΕΣΣΔ το 1967.

Δε θα προσπαθούσε να δώσω πολύ μεγάλη σημασία στο γεγονός της απόφασης των ινδικών αρχών να πραγματοποιήσουν μόνες τους την έρευνα. Νομίζω πως μπορούν να σώσουν το υποβρύχιο, πιθανόν, μεταφέροντας το σε άλλο μέρος.

Είμαι απλά αναλυτής, δεν μιλάω εξ ονόματος της κυβέρνησης, αλλά πιστεύω πως η Ρωσία γνωρίζει ότι η Ινδία παρέλαβε από τους Ρώσους συναδέλφους πολλή συμπάθεια και λύπη σε σχέση με αυτή την τραγωδία. Αυτό το εκτιμούμε πάρα πολύ.

Στο συγκεκριμένο στάδιο οι αρχές δε θέλουν να βιαστούν, μόλις όμως η Ινδία χρειαστεί κάποια βοήθεια ή εξειδικευμένες υπηρεσίες, πιστεύω πως θα δεχτούμε κάθε εξωτερική βοήθεια με ευχαρίστηση.

Πώς διαμορφώνεται η συνεργασία στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας μεταξύ της Ρωσίας και της Ινδίας;

-Θα έλεγα πως είναι άκρως σημαντική τόσο για την Ινδία όσο και για τη Ρωσία, γιατί θυμάμαι τις σχέσεις των δύο χωρών κατά τη διάρκεια του Ψυχρού πολέμου. Και τότε, και μετά το 1991 μεταξύ της Ινδίας και της Ρωσίας υπήρχαν ιδιαίτερες σχέσεις.

Το τελευταίο διάστημα και η Ρωσία και η Ινδία εξέφρασαν τη σχετική της απογοήτευση με τη κατάσταση των μεταξύ τους σχέσεων στον τομέα των στρατιωτικών τεχνολογιών. Διαφορετικά ερμηνεύεται η κατάσταση γύρω από τις καθυστερήσεις παράδοσης στην Ινδία του αεροπλανοφόρου «Ναύαρχος Γκορσκόφ». Η σχέση συνεργασίας στα πλαίσια των προμηθειών ανταλλακτικών για στρατιωτικούς εξοπλισμούς δεν είναι αυτή που ήταν παλιότερα. Πιθανόν, αυτό να οφείλεται σε αλλαγή των πολιτικών προτεραιοτήτων. Προφανώς, για την Μόσχα σήμερα σε πρώτο πλάνο βρίσκονται τα εσωτερικά ζητήματα. Πιθανόν είναι επίσης ότι ήρθε η ώρα να επανεξετάσουμε και να αποφορτίσουμε τις ρωσο-ινδικές σχέσεις και σε ό,τι αφορά στο αεροπλανοφόρο και σε ό,τι αφορά συνήθεις εξοπλισμούς και άλλα πολλά ζητήματα. Η Ινδία συνεχίζει να αντιμετωπίζει τη Ρωσία ως τον πλέον φερέγγυο και ελπιδοφόρο εταίρο.

Σύμφωνα με πρόσφατες πληροφορίες, το ινδικό Πολεμικό Ναυτικό σκοπεύει να νοικιάσει άλλα δύο ρωσικά υποβρύχια. Τι λέτε επ’ αυτού;

Όντως, έτσι έχουν τα πράγματα. Η Ρωσία είναι ένας φερέγγυος εταίρος. Εκτιμούμε πολύ αυτή τη συνεργασία. Συνεργαζόμαστε στενά στον τομέα της εκπαίδευσης, της προετοιμασίας των ναυτικών του πολεμικού μας ναυτικού σε τεχνικά ζητήματα.