ΚΟΣΜΟΣ

Ο Κάμερον ζητά στήριξη για στρατιωτική δράση στη Συρία

Ο Κάμερον ζητά στήριξη για στρατιωτική δράση στη Συρία

Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον κάλεσε σήμερα το κοινοβούλιο της χώρας του να υποστηρίξει μια πρόταση της κυβέρνησης υπέρ της στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία, στην εναρκτήρια ομιλία του ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων η οποία συγκλήθηκε εκτάκτως για το θέμα αυτό.

Οι βρετανοί βουλευτές κλήθηκαν για να συζητήσουν μια «απάντηση σε μια από τις πιο ειδεχθείς χρήσεις χημικών όπλων τον τελευταίο αιώνα», υπογράμμισε ο Κάμερον, απορρίπτοντας οποιαδήποτε σύγκριση με την έναρξη της εισβολής στο Ιράκ το 2003.

«Το θέμα δεν είναι να συνταχθούμε με μία πλευρά, να εισβάλλουμε, να αλλάξουμε το καθεστώς, ούτε καν να συνεργαστούμε πιο στενά με την αντιπολίτευση», πρόσθεσε ο βρετανός πρωθυπουργός. «Το θέμα είναι η ευρεία χρήση χημικών όπλων και η απάντησή μας σε ένα έγκλημα πολέμου, τίποτε άλλο».

Εξάλλου, όταν ρωτήθηκε αν η Βρετανία θα πιέσει να αναληφθεί στρατιωτική δράση εναντίον της Συρία αν υπάρξει αντίθεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Κάμερον υπογράμμισε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν «αδιανόητο».

«Θα ήταν αδιανόητο να προχωρήσουμε, αν υπήρχε ισχυρή αντίθεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας», είπε χαρακτηριστικά.

Πάντως ο βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι είναι πεπεισμένος ότι το καθεστώς του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ ευθύνεται για την επίθεση με χημικά όπλα της 21ης Αυγούστου κοντά στη Δαμασκό, παραδεχόμενος όμως ότι «δεν υπάρχει 100% βεβαιότητα».

«Δεν υπάρχει 100% βεβαιότητα όσον αφορά την ευθύνη» για την επίθεση με χημικά, όμως «πρέπει να πάρετε μια απόφαση», δήλωσε ο Κάμερον απευθυνόμενος στους βρετανούς βουλευτές.

«Αλλά δεν υπάρχει ουδεμία αμφιβολία ότι η συριακή κυβέρνηση διαθέτει και χρησιμοποίησε χημικά όπλα», συνέχισε ο Κάμερον. Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας ανέφερε πως «οι αποδείξεις ότι το συριακό καθεστώς χρησιμοποίησε αυτά τα όπλα τις πρώτες πρωινές ώρες της 21ης Αυγούστου βρίσκονται μπροστά στα μάτια μας», επικαλούμενος «τουλάχιστον» 95 βίντεο, μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων και πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Πάντως η βρετανική αντιπολίτευση των Εργατικών αποφάσισε σήμερα το απόγευμα να ψηφίσει κατά της πρότασης της κυβέρνησης για επέμβαση στη Συρία.

«Έχουμε αυξανόμενες αμφιβολίες όσον αφορά την αδιαφανή φύση της πρότασης της κυβέρνησης», που «δεν αναφέρει τίποτε» για την αναγκαιότητα να υπάρχουν «πειστικές αποδείξεις» για την εμπλοκή του καθεστώτος Άσαντ στην επίθεση.

Οι Εργατικοί, που μετρούν 257 βουλευτές σε σύνολο 650 στη Βουλή των Κοινοτήτων, ανάγκασαν χθες Τετάρτη βράδυ την κυβέρνηση να αλλάξει την τελευταία στιγμή την πρότασή της, ανακοινώνοντας ότι δεν την θα υπερψηφίσουν αν προβλέπεται στρατιωτική επέμβαση πριν γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα της έρευνας του ΟΗΕ για την επίθεση της 21ης Αυγούστου.

Η κυβερνητική πρόταση που θα ψηφιστεί σήμερα το βράδυ στη Βουλή των Κοινοτήτων καταδικάζει «τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία στις 21 Αυγούστου 2013 από το καθεστώς» και «συμφωνεί να δοθεί από την πλευρά της διεθνούς κοινότητας μια απάντηση ανθρωπιστική, ισχυρή, η οποία θα προβλέπει, αν κριθεί απαραίτητο, στρατιωτική δράση που θα είναι νόμιμη, προσήκουσα και με στόχο να σωθούν ανθρώπινες ζωές εμποδίζοντας κάθε μελλοντική χρήση χημικών όπλων στη Συρία».

Όμως για να περάσει η Βρετανία από αυτή την κατ’ αρχήν συμφωνία, αν υιοθετηθεί, στην έναρξη μιας στρατιωτικής επέμβασης, η πρόταση προβλέπει ότι θα πρέπει να γίνει μια δεύτερη ψηφοφορία, μόλις γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα της έρευνας του ΟΗΕ για την επίθεση της 21ης Αυγούστου.

Διαβάστε επίσης:

Συρία: ΗΠΑ και Βρετανία καθυστερούν την «προειδοποιητική βολή»

Άσαντ: Η Συρία θα αμυνθεί κατά οποιασδήποτε επίθεσης

Ολάντ: «Να σταματήσει η κλιμάκωση της βίας» πριν την «πολιτική λύση»

Άσαντ: Η Συρία θα βγει νικητής

Ενισχύει τις δυνάμεις της στη Μεσόγειο η Ρωσία

«Ρωσία και Ιράν να βοηθήσουν τον Άσαντ σε περίπτωση επίθεσης»