ΚΟΣΜΟΣ

«Ρωσία και Ιράν να βοηθήσουν τον Άσαντ σε περίπτωση επίθεσης»

«Ρωσία και Ιράν να βοηθήσουν τον Άσαντ σε περίπτωση επίθεσης»

Σε διεθνή γενική κινητοποίηση για να εμποδιστεί μια ένοπλη επέμβαση των δυτικών δυνάμεων στη Συρία καλεί ο επίσημος Τύπος της Κίνας.


Η εφημερίδα «China Daily», στο κύριο άρθρο της με τίτλο «Όχι δικαιολογίες για πλήγματα», γράφει ότι «η διεθνής κοινότητα θα έπρεπε να δείξει υπομονή μάλλον, παρά να αφήσει να την σέρνουν από τη μύτη οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών».

«Πριν από δέκα χρόνια, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους παρέκαμψαν τον ΟΗΕ για να επιβάλουν δια της ισχύος μια αλλαγή καθεστώτος στο Ιράκ, με το πρόσχημα ότι αυτό το καθεστώς είχε στην κατοχή του όπλα μαζικής καταστροφής. Αυτό δεν πρέπει να επιτραπεί και πάλι», τονίζει.

Η επίσης κινεζική «Global Times» τονίζει ότι «οι παγκόσμιες δυνάμεις που αντιτίθενται σε μια στρατιωτική επέμβαση πρέπει να ενωθούν και να εμποδίσουν αυτή τη δυτική επίθεση στη Συρία».

Μάλιστα, υποστηρίζει ότι σε περίπτωση που πραγματοποιηθούν τα στρατιωτικά πλήγματα, οι παγκόσμιες δυνάμεις «οφείλουν να υποστηρίξουν ανοικτά την αντίσταση της συριακής κυβέρνησης. Είναι απαραίτητο η Ρωσία και το Ιράν να εξετάσουν το ενδεχόμενο να παράσχουν άμεση στρατιωτική βοήθεια (στην κυβέρνηση) του Μπασάρ αλ Άσαντ».

Εκ μέρους της κυβέρνησης της Κίνας, ο υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι έχει προειδοποιήσει με ανακοίνωσή του εναντίον «οποιασδήποτε ανάμειξης» στην έρευνα που διεξάγει ο ΟΗΕ για τη χημική επίθεση της 21ης Αυγούστου. «Μόνο μια πολιτική λύση μπορεί να επιλύσει τη συριακή κρίση», είχε δηλώσει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών.