ΚΟΣΜΟΣ

Ομπάμα: Ανοιχτό ενδεχόμενο επέμβασης χωρίς έγκριση του Κογκρέσου

Ομπάμα: Ανοιχτό ενδεχόμενο επέμβασης χωρίς έγκριση του Κογκρέσου

Ανοιχτό το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία, ακόμη και χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου, άφησε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα αρνούμενος να απαντήσεις σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων. Τόνισε ότι θα απευθύνει διάγγελμα την προσεχή Τρίτη στον αμερικανικό λαό για να εξηγήσει την αναγκαιότητα της στρατιωτικής επέμβασης.

«Κατανοώ τον σκεπτικισμό για τη Συρία στο Κογκρέσο. Ήξερα πως η Συρία θα ήταν μεγάλο βάρος για το Κογκρέσο» σχολίασε.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ πρόσθεσε ότι ο αμερικανικός στρατός τον διαβεβαίωσε ότι μπορεί να δράσει γρήγορα στη χώρα.

«Η διεθνής κοινότητα έχει 'κολλήσει' για διάφορους πολιτικούς λόγους, και ο κόσμος στρέφεται στις ΗΠΑ και ρωτάει 'τι θα κάνετε'» τόνισε.

Ο Ομπάμα διέψευσε πάντως τις πληροφορίες για εκτεταμένα χτυπήματα στη Συρία, κάνοντας λόγο για «περιορισμένο και συμμετρικό χτύπημα.»

«Πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας (..) Τι σημαίνει αν δεν δράσουμε; Ο κόσμος δεν μπορεί να παραμείνει αδρανής για την κρίση στη Συρία» σημείωσε. Όπως ανέφερε κατά τη σύνοδο της G20 οι ηγέτες συμπέραναν ομόφωνα ότι χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα στη Σύρια και ότι η πλειονότητα θεωρεί ότι έγινε χρήση χημικών όπλων απο τον Ασάντ.

Ο αμερικανός πρόεδρος επισήμανε ο ίδιος το χάσμα μεταξύ των ηγετών στην G20. «Ενας αριθμός κρατών θεωρεί ότι οποιαδήποτε δράση πρέπει να αναληφθεί μέσω ΟΗΕ. Εγώ πιστεύω ότι δεδομένης της παράλυσης του ΣΑ για τι θέμα αυτό αν θέλουμε να είμαστε σοβαροί για την τήρηση της απαγόρευσης θα πρέπει να υπάρχει απάντηση χωρίς απόφαση του ΣΑ» τόνισε.

Διαβάστε επίσης:

Έληξε η σύνοδος της G20 μέσα σε τεταμένη ατμόσφαιρα