ΚΟΣΜΟΣ

Ομπάμα: Έρευνα για τις παρακολουθήσεις των προέδρων Βραζιλίας-Μεξικού

Ομπάμα: Έρευνα για τις παρακολουθήσεις των προέδρων Βραζιλίας-Μεξικού

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υποσχέθηκε στο περιθώριο της συνόδου των G20 ότι θα δώσει απάντηση στις «ανησυχίες» τις οποίες εξέφρασαν οι ομόλογοί του της Βραζιλίας, Ντίλμα Ρούσεφ και του Μεξικού, Ενρίκε Πένια Νιέτο, αναφορικά με την υπόθεση της παρακολούθησης των επικοινωνιών τους από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, ανακοίνωσε την Παρασκευή αμερικανός αξιωματούχος.

Στο ιστολόγιο της προεδρίας της Βραζιλίας αναφέρεται ότι ο κ. Ομπάμα δεσμεύθηκε να απαντήσει στην κ. Ρούσεφ για το θέμα έως την ερχόμενη Τετάρτη. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η πρόεδρος ανέφερε πως ο κ. Ομπάμα της είπε ότι θα αναλάβει προσωπικά και άμεσα την ευθύνη της έρευνας για να εξακριβωθεί η ευστάθεια των κατηγοριών.

Την Πέμπτη το βράδυ, ο Λευκός Οίκος είχε ανακοινώσει ότι ο αμερικανός πρόεδρος συναντήθηκε με την κ. Ρούσεφ και είχαν μία άτυπη κατ’ ιδίαν συνομιλία στο περιθώριο της συνόδου.

Την Παρασκευή, ο αναπληρωτής προεδρικός σύμβουλος για την Εθνική Ασφάλεια, Μπεν Ρόουντς, ανακοίνωσε ότι ο κ. Ομπάμα είχε επίσης συνάντηση με τον κ. Πένια Νιέτο, ο οποίος, όπως και η κ. Ρούσεφ, διαμαρτυρήθηκε έντονα για την παρακολούθησή του από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.

«Τόσο έναντι του κ. Πένια Νιέτο, όσο και έναντι της κ. Ρούσεφ, ο πρόεδρος Ομπάμα υπογράμμισε πως εμείς πρόκειται να συνεχίσουμε τη συνεργασία με την κυβέρνηση της Βραζιλίας και του Μεξικού, προκειμένου να απαντήσουμε στις ανησυχίες που εξέφρασαν αναφορικά με την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA). Είναι μία δρομολογημένη διαδικασία», υπογράμμισε ο κ. Ρόουντς.