ΚΟΣΜΟΣ

Unicef: Εκστρατεία στη Σομαλία για να πάνε σχολείο ένα εκατ. παιδιά

Unicef: Εκστρατεία στη Σομαλία για να πάνε σχολείο ένα εκατ. παιδιά

Οι σομαλικές αρχές άρχισαν σήμερα εκστρατεία με στόχο να πάρουν το δρόμο για το σχολείο περίπου ένα εκατομμύριο παιδιά στη χώρα, ανακοίνωσε η Unicef.

Η πρωτοβουλία "Go 2 School" (πήγαινε στο σχολείο) ξεκίνησε ταυτόχρονα στην πρωτεύουσα Μογκαντίσου καθώς και στις δυο μεγαλύτερες πόλεις της βόρειας Σομαλίας Χαργκέισα και Γκαρόβε.

Σύμφωνα με τη Unicef, η εκστρατεία, η οποία θα ολοκληρωθεί σε τρία χρόνια, "σκοπό έχει να δώσει μια ευκαιρία για μάθηση στο ένα τέταρτο των παιδιών που σήμερα είναι εκτός σχολείου".

Το σχέδιο αυτό, συνολικού κόστους 117 εκατομμυρίων δολαρίων, περιλαμβάνει την ανέγερση και την ανακαίνιση σχολείων, την πρόσληψη και εκπαίδευση των δασκάλων, την τεχνική και επαγγελματική κατάρτιση των μεγαλύτερης ηλικίας παιδιών και ειδικά προγράμματα για τις κοινότητες των νομάδων.

Στη Σομαλία μόνο τέσσερα στα δέκα παιδιά πηγαίνουν στο σχολείο σύμφωνα με τη Unicef.

Πολλά παιδιά αρχίζουν το σχολείο πολύ πιο αργά από την ενδεδειγμένη ηλικία των 6 ετών και πολλά το σταματούν νωρίτερα.

"Πρόκειται για ένα φιλόδοξο, αλλά απαραίτητο και εφικτό πρόγραμμα", δήλωσε ο εκπρόσωπος της Unicef στη Σομαλία Σικαντέρ Χαν.

"Η παιδεία είναι το κλειδί για το μέλλον της Σομαλίας. 'Εχουμε ήδη χάσει δυο γενιές. Μια μορφωμένη νεολαία είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες διατήρησης της ειρήνης και της ασφάλειας στη Σομαλία", τόνισε ο Χαν.