ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία - Ιράν: Συνάντηση ΥΠΕΞ στα τέλη Σεπτεμβρίου για τα πυρηνικά

Γαλλία - Ιράν: Συνάντηση ΥΠΕΞ στα τέλη Σεπτεμβρίου για τα πυρηνικά

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Λοράν Φαμπιούς, ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα έχει διμερή συνάντηση με τον ιρανό ομόλογό του Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, την πρώτη σε αυτό το επίπεδο τα τελευταία δύο χρόνια, στα τέλη Σεπτεμβρίου.

«Πάντα πίστευα ότι πίσω από το δράμα στη Συρία υπάρχει η ιρανική απειλή», δήλωσε ο κ. Φαμπιούς στο ραδιοφωνικό σταθμό Ερόπ 1, διευκρινίζοντας ότι θα συναντήσει τον ιρανό ομόλογό του στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Ο κ. Φαμπιούς δήλωσε πρόσφατα ότι είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον κ. Ζαρίφ στις 28 Αυγούστου. Είχε επίσης συναντήσει τον ιρανό πρεσβευτή στο Παρίσι στις 6 Αυγούστου. Οι απευθείας συνομιλίες σε αυτό το επίπεδο ήταν ελάχιστες τα τελευταία χρόνια.

Η τελευταία συνάντηση υπουργών Εξωτερικών της Γαλλίας και του Ιράν είχε γίνει πριν από δύο χρόνια, μεταξύ του Αλέν Ζιπέ και του Αλί Σαλεχί, επίσης στο περιθώριο Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Το Παρίσι κατηγορεί το Ιράν ότι επιδιώκει να αποκτήσει ατομική βόμβα υπό το πρόσχημα της εκπόνησης πυρηνικού προγράμματος για μη στρατιωτική χρήση, κάτι που διαψεύδεται από το Ιράν.

Ο εξοπλισμός με πυρηνικά του Ιράν «δεν είναι αναπόφευκτος αλλά είναι εξαιρετικά επικίνδυνος», δήλωσε την Τρίτη ο Λοράν Φαμπιούς. «Μόνο αν είμαστε πολύ αποφασιστικοί στο θέμα της Συρίας, μπορούμε να καταφέρουμε να αποτρέψουμε τους Ιρανούς να προχωρήσουν στην κατασκευή ενός πυρηνικού όπλου, κάτι το οποίο όλος ο κόσμος αντιλαμβάνεται ότι σε αυτή την περιοχή θα αποτελούσε το απόλυτο δράμα».

Το Παρίσι θεωρεί ότι η απουσία κυρώσεων σε βάρος του καθεστώτος της Δαμασκού για τη χρήση χημικών όπλων στις 21 Αυγούστου κοντά στη Δαμασκό, μπορεί να ενθαρρύνει το Ιράν, σύμμαχο του Ασαντ, να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

Ο πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ρουχανί, δήλωσε νωρίτερα την Τρίτη ότι η Τεχεράνη «δεν θα παραιτηθεί ούτε στο ελάχιστο από τα δικαιώματά της» στην πυρηνική ενέργεια.

«Η Δύση πρέπει να καταλάβει ότι δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα με τις απειλές και τις κυρώσεις», τόνισε ο ιρανός πρόεδρος.