ΚΟΣΜΟΣ

Νέα Υόρκη: Ο Μπιλ ντε Μπλάζιο ο υποψήφιος των Δημοκρατικών

Νέα Υόρκη: Ο Μπιλ ντε Μπλάζιο ο υποψήφιος των Δημοκρατικών

Νικητής στις προκριματικές εκλογές των Δημοκρατικών στη Νέα Υόρκη αναδείχτηκε ο Μπιλ ντε Μπλάζιο, ο οποίος φαίνεται πως εξασφάλισε το χρίσμα του υποψηφίου δημάρχου της πόλης αφού συγκέντρωσε το 40,2% των ψήφων, έπειτα από την καταμέτρηση στο 97% των εκλογικών τμημάτων.


Ο Μπιλ ντε Μπλάζιο θα αναμετρηθεί στις 5 Νοεμβρίου με τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο Τζο Λότα, ο οποίος εξασφάλισε χθες το χρίσμα του κόμματός του με το 52,4% των ψήφων.

Ο ντε Μπλάζιο θεωρούνταν «αουτσάιντερ» της κούρσας για το χρίσμα και άφησε έκπληκτους τους πολιτικούς αναλυτές καλύπτοντας την απόσταση που τον χώριζε από την πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου και επί μήνες φαβορί Κριστίν Κουίν, τον οικονομικό διαχειριστή Μπιλ Τόμσον και τον Άντονι Γουάινερ.

Χθες το βράδυ ο Ιταλο-Αμερικανός νικητής της ψηφοφορίας εμφανίσθηκε περιστοιχισμένος από την αφρο-αμερικανίδα σύζυγό του Σιρλέιν ΜακΚρέι και τα δύο τους παιδιά για να ευχαριστήσει τους πολίτες της Νέας Υόρκης. Δεσμεύθηκε να αλλάξει την πολιτική των ανισοτήτων, κατήγγειλε τον ταξικό διχασμό της πόλης, την αμφιλεγόμενη πολιτική των σωματικών ελέγχων (stop and frisk) που εφαρμόζει η αστυνομία της Νέας Υόρκης και στρέφεται κυρίως κατά των νεαρών μαύρων και ισπανόφωνων, καθώς και το κλείσιμο νοσοκομείων.

Η προεκλογική του εκστρατεία βασίστηκε στην αντίθεσή του με τον επί δώδεκα χρόνια «δήμαρχο της πλουτοκρατίας», καταγγέλλοντας τις ανισότητες μεταξύ πλουσίων και φτωχών και τον διχασμό της αμερικανικής μεγαλούπολης, υποσχόμενος ότι θα αυξήσει τους φόρους των πλουσιότερων Νεοϋορκέζων για να εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση των παιδικών σταθμών για όλα τα παιδιά κάτω των 4 ετών.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, πλέον έχει υπέρ του όλες τις πιθανότητες για να διαδεχθεί τον δισεκατομμυριούχο Μάικλ Μπλούμπεργκ στη δημαρχία της Νέας Υόρκης.