ΚΟΣΜΟΣ

Καταδικασμένα σε θάνατο τα αδέσποτα στη Ρουμανία

Καταδικασμένα σε θάνατο τα αδέσποτα στη Ρουμανία

Οι ρουμάνοι βουλευτές υιοθέτησαν σήμερα ένα νόμο που επιτρέπει τη θανάτωση των αδέσποτων σκύλων, ένα νομοθέτημα το οποίο επικρίνεται σφόδρα από τους φίλους των ζώων.

Ο νόμος, επιτρέπει τη θανάτωση με ευθανασία των αδέσποτων αν δεν τα ζητήσει κάποιος μέσα σε διάστημα 14 ημερών από τη σύλληψή τους, υιοθετήθηκε με 266 ψήφους υπέρ, 23 κατά και 20 αποχές, ενώ πολλές εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωναν έξω από το κοινοβούλιο εναντίον του μέτρου αυτού.

Η υιοθέτηση του νέου νόμου έρχεται μια εβδομάδα μετά το θάνατο ενός παιδιού το οποίο είχαν δαγκώσει σκύλοι κοντά σ' ένα πάρκο της ρουμανικής πρωτεύουσας.

Η παρουσία περίπου 40.000 αδέσποτων σκύλων στο Βουκουρέστι, μια πόλη 1,7 εκατ. κατοίκων, είναι ένα θέμα πολεμικής που επανέρχεται στη Ρουμανία.

Ένα μέρος της ρουμανικής κοινής γνώμης και οι φιλοζωικές ενώσεις προωθούν ως λύσεις για το πρόβλημα τη στείρωση και την υιοθεσία ενώ η άλλη πλευρά του πληθυσμού, καθώς και ορισμένα πολιτικά κόμματα, υποστηρίζουν αντιθέτως την ευθανασία.

Η αρχή του φαινομένου των αδέσποτων στη Ρουμανία ανάγεται στις αρχές της δεκαετίας του 1980, εξαιτίας των κατεδαφίσεων τις οποίες είχε διατάξει ο τότε δικτάτορας Νικολάε Τσαουσέσκου.

Η εγκατάλειψη είναι επίσης μια σημαντική πηγή του προβλήματος, καθώς πολλοί ιδιοκτήτες ζώων βρίσκονται κάποια στιγμή με υπερβολικά πολλά κουτάβια επειδή δεν στειρώνουν τα ζώα τους.

Ρoή Ειδήσεων