ΚΟΣΜΟΣ

Σταθερή πρωτιά της Μέρκελ μια εβδομάδα πριν τις εκλογές στη Γερμανία

Σταθερή πρωτιά της Μέρκελ μια εβδομάδα πριν τις εκλογές στη Γερμανία

Τη στιγμή που ο βασικός αντίπαλος της Άνγκελα Μέρκελ στις γερμανικές εκλογές, Πέερ Στάινμπρουκ, προκάλεσε σάλο την εβδομάδα που μας πέρασε με την φωτογραφία που τον παρουσίαζε με προτεταμένο τον παράμεσο του ενός του χεριού, φαίνεται πως η πρωτιά των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Μέρκελ παραμένει σταθερή σύμφωνα και με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Παράλληλα έγινε γνωστό ότι την επόμενη των γερμανικών εκλογών, 23 Σεπτεβρίου, καταφθάνει στην Ελλάδα και πάλι η τρόικα.

Στη δημοσκόπηση της εταιρείας Forschungsgruppe για το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF, που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα, το CDU συγκεντρώνει το 40% των προτιμήσεων, χάνοντας ωστόσο μία μονάδα.

Παρά την πτώση αυτή των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ, οι Σοσιαλδημοκράτες (SDP) του Στάινμπρουκ παραμένουν καθηλωμένοι στο 26%, σύμφωνα με αυτήν την έρευνα.

Όπως εκτιμούν τα γερμανικά ΜΜΕ, σε περίπτωση αδυναμίας της να κυβερνήσει με το σημερινό συνασπισμό, η Μέρκελ μπορεί να υποχρεωθεί να σχηματίσει κυβέρνηση "μεγάλου συνασπισμού" με τους σοσιαλδημοκράτες.

Tο ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σε μια κυβέρνηση «μεγάλου συνασπισμού» φέρονται να εξετάζουν πάντως και οι Σοσιαλδημοκράτες (SDP), οι οποίοι συνεχίζουν να βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση από τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) στις δημοσκοπήσεις, ενόψει των εκλογών της 22ας Σεπτεμβρίου.

Οι εν λόγω πληροφορίες έρχονται από πηγές του κόμματος που επικαλέστηκε το Γερμανικό Πρακτορείο, λίγες μόνο ώρες έπειτα από τη δημοσιοποίηση δημοσκόπησης σύμφωνα με την οποία το 47% των Γερμανών θέλουν κυβέρνηση συνεργασίας Χριστιανοδημοκρατών-Σοσιαλδημοκρατών.

Σύμφωνα με τις πηγές από το SPD, ο Πέερ Στάινμπρουκ υπαναχωρεί από τη θέση «όλα ή τίποτα» και πλέον φέρεται να αντιμετωπίζει ευνοϊκά την πιθανότητα να σχηματιστεί ένας ευρύς συνασπισμός σε περίπτωση μετεκλογικού αδιεξόδου.

Πάντως, σύμφωνα με την έρευνα της Infratest για το τηλεοπτικό δίκτυο ARD, οι Γερμανοί ψηφοφόροι, φαίνεται ότι ρίχνουν «μαύρο» στο σημερινό κυβερνητικό συνασπισμό, μόλις εννέα ημέρες πριν από την κρίσιμη ώρα της κάλπης.

Από την πλευρά της η Μέρκελ δήλωσε ότι επιθυμεί να συνεχίσει ως επικεφαλής της κυβέρνησης συμμαχίας CDU/CSU με τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP), που συγκεντρώνουν 6% σύμφωνα με την έρευνα, δηλαδή ποσοστό που επιτρέπει στο κόμμα αυτό να εισέλθει στην ομοσπονδιακή βουλή.

Και άλλες δημοσκοπήσεις οι οποίες δημοσιεύθηκαν μέσα στην τελευταία εβδομάδα επιβεβαιώνουν πως το συνολικό ποσοστό του κυβερνητικού συνασπισμού φθάνει το 46%.

Εντούτοις η προσωπική δημοτικότητα της καγκελαρίου έχει μειωθεί κατά 5%, φτάνοντας στο 49%, ενώ ο βασικός της αντίπαλος για την καγκελαρία, ο υποψήφιος του SDP Πέερ Στάινμπρουκ, συγκεντρώνει 32%.

Όσον αφορά το ελληνικό ζήτημα, όπως έγινε γνωστό οι τροϊκανοί καταφθάνουν στην Αθήνα την επόμενη των εκλογών, στις 23 του μήνα, με στόχο να ''βοηθηθεί η Ελλάδα'', όπως είπαν.

Σε πρόσφατη πάντως δημοσκόπηση του πρακτορείου Bloomberg, το 54% των ερωτηθέντων εκτιμούν ότι η θέση της Ελλάδας στην ευρωζώνη θα είναι πιο αδύναμη μετά τις γερμανικές εκλογές.

Η Γερμανίδα καγκελάριος σε μια από τις τελευταίες ομιλίες της πριν την Κυριακή των εκλογών τόνισε ότι: «Η αλληλεγγύη έχει για μας και την άλλη όψη του νομίσματος. Η παροχή και η αντιπαροχή είναι άρρηκτα συνδεδεμένες», υπογραμμίζοντας ότι «οι ίδιες οι χώρες του Νότου ευθύνονται για τα προβλήματά τους, όχι η Γερμανία».

Όποιο πάντως και αν είναι το εκλογικό αποτέλεσμα, το μόνο σίγουρο είναι ότι οι γερμανικές εκλογές της επόμενης Κυριακής θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στα ελληνικά πράγματα.

Διαβάστε επίσης:

Γερμανικές εκλογές: Υποχωρούν τα ποσοστά των Χριστιανοδημοκρατών

Γερμανικές εκλογές: Πρώτη η Μέρκελ, ανεβαίνει ο Στάινμπρουκ

Υποψήφιοι ελληνικής καταγωγής στις Γερμανικές εκλογές

Διατηρεί το προβάδισμα η Μέρκελ - Αβέβαιη η τύχη του συνασπισμού