ΚΟΣΜΟΣ

Δύο «Gepard» φρεγάτες για το Πολεμικό Ναυτικό του Βιετνάμ

Δύο «Gepard» φρεγάτες για το Πολεμικό Ναυτικό του Βιετνάμ

Το Πολεμικό Ναυτικό του Βιετνάμ θα ενισχυθεί με δύο φρεγάτες «Gepard» ρωσικής κατασκευής. Αυτά προορίζονται για την εκτέλεση των εξής αποστολών: την προστασία των θαλάσσιων κρατικών συνόρων και της οικονομικής ζώνης, την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και της πειρατείας, την συνοδεία πλοίων, την τοποθέτηση ναρκοπεδίων.

Εξοπλισμένα με σύγχρονα όπλα, τα «Gepard» κατασκευάζονται με τη χρήση τεχνολογιών, που εξασφαλίζουν τη χαμηλή ορατότητά τους. Οι φρεγάτες μπορούν να αναπτύξουν ταχύτητα μέχρι 54 χιλιόμετρα την ώρα. Στα καταστρώματα έχει προβλεφθεί ελικοδρόμιο. Η ομάδα αποτελείται από περίπου 80 άτομα.

Τα «Gepard» για το Βιετνάμ κατασκευάζονται στο ναυπηγείο του Ζελενοντόλσκ στη ρωσική δημοκρατία του Ταταρστάν, λέει ο επικεφαλής του τμήματος παρακολούθησης του ναυπηγείου Ρασίς Φατίχοφ:

Διαθέτουμε μεγάλη εμπειρία στη συνεργασία με ξένες χώρες. Έχουμε προμηθεύσει πλοία άριστης παρουσίας και στη Λιβύη, και στην Αλγερία, και στη Γιουγκοσλαβία.

Το ναυπηγείο διαθέτει εμπειρία και στην κατασκευή πλοίων για το Βιετνάμ. Το 2011 στη θαλάσσια υπηρεσία περιπόλου μπήκαν τα πρώτα δύο «Gepard». Είχαν τόσο καλή παρουσία, ώστε δύο χρόνια μετά τη χρήση τους η βιετναμέζικη πλευρά έθεσε το θέμα της ενίσχυσης του Πολεμικού Ναυτικού της με άλλες δύο φρεγάτες, σημειώνει ο Ρασίς Φατίχοφ:

Αυτά τα «Gepard» μοιάζουν με τα προηγούμενα. Η διαφορά είναι ότι το νέο ζευγάρι φρεγατών θα είναι εξοπλισμένο με ανθυποβρυχιακό οπλισμό, με εγκαταστάσεις τορπιλών, με συσκευές ανίχνευσης υποβρυχίων του αντιπάλου. Στις νέες φρεγάτες επίσης θα χρησιμοποιηθεί πιο σύγχρονο ενεργειακό σύστημα με βελτιωμένα χαρακτηριστικά.

Έτσι, τα νέα «Gepard» θα μπορούν εξίσου αποτελεσματικά να καταπολεμούν τόσο εναέριους και επιφάνειας, όσο και υποβρύχιους στόχους. Το ρωσικό ναυπηγείο προγραμματίζει να ολοκληρώσει την κατασκευή των δύο νέων «Gepard» για το Βιετνάμ σε 2 – 2,5 χρόνια.