Ανακλήθηκε άδεια ιστοσελίδας αφού ανήρτησε βιντεοκλίπ των Pussy Riot

Newsbomb

Ρωσικό δικαστήριο ανέστειλε την άδεια λειτουργίας του ειδησεογραφικού ιστότοπου Rosbalt επειδή είχε αναρτήσει στις σελίδες του βίντεο που περιείχαν "χυδαίες εκφράσεις", όπως ένα τραγούδι του γυναικείου πανκ συγκροτήματος Pussy Riot, παραβιάζοντας το νόμο για τα μέσα ενημέρωσης που εγκρίθηκε στις αρχές του έτους.

Το δικαστήριο της Μόσχας δικαίωσε με την απόφασή του την υπηρεσία επιτήρησης των επικοινωνιών Ροσκομνατζόρ που είχε ζητήσει να ανακληθεί η άδεια του Rosbalt, σύμφωνα με το πρακτορείο Rapsi.

Την περασμένη εβδομάδα ο δημοσιογραφικός ιστότοπος είχε τιμωρηθεί με πρόστιμο 10.000 ρουβλιών (περίπου 300 ευρώ) επειδή μετέδωσε βιντεοκλίπ όπου ακούγονταν "βλασφημίες". Το ένα αφορούσε το καινούριο τραγούδι των Pussy Riot, δύο τραγουδίστριες των οποίων εκτίουν ήδη ποινή φυλάκισης επειδή τραγούδησαν μια πανκ "προσευχή" σε βάρος του Βλαντιμίρ Πούτιν μέσα στον καθεδρικό του Χριστού Σωτήρος στη Μόσχα.

Το νέο τραγούδι έχει ως θέμα του τον Ιγκόρ Σέτσιν, τον ισχυρό πρόεδρο του πετρελαϊκού ομίλου Rosneft και εκ των στενών συνεργατών του προέδρου Πούτιν, όπως είπε η αναπληρώτρια αρχισυντάκτρια του Rosbalt, Γιάνα Μοροζόβα. "Μετά την προειδοποίηση της Ροσκομνατζόρ, αφαιρέσαμε τα βιντεοκλίπ από τον ιστότοπο. Λίγο αργότερα όμως κληθήκαμε να απολογηθούμε στο δικαστήριο", είπε σε συνέντευξή της στο ραδιόφωνο Ηχώ της Μόσχας.

"Η δική μας θέση δεν ενδιέφερε το δικαστήριο (...). Η δικαστής άκουσε τη θέση της Ροσκομνατζόρ και έλαβε την απόφασή της", είπε από την πλευρά του ο αρχισυντάκτης Νικολάι Ουλιάνοφ. "Η ταχύτητα με την οποία ελήφθη η απόφαση αφήνει υπόνοιες" για πολιτικά κίνητρα, πρόσθεσε.

Ερωτώμενος για το θέμα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σημείωσε ότι "δεν είναι σωστό να λέμε ότι το κράτος ασκεί πιέσεις" στον συγκεκριμένο ιστότοπο, όμως "θα έπρεπε να ασκεί πιέσεις στα μέσα ενημέρωσης που παραβιάζουν τη νομοθεσία, χρησιμοποιούν αισχρή γλώσσα ή κάνουν προπαγάνδα", τόνισε.

Από την πλευρά της, η οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα κατήγγειλε τη δικαστική απόφαση κρίνοντας ότι συνιστά "ένα άκρως επικίνδυνο προηγούμενο για την ελευθερία της πληροφόρησης στη Ρωσία".

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved