ΚΟΣΜΟΣ

Η Γερμανία κλείνει πυρηνικά εργοστάσια και η Βρετανία κατασκευάζει νέα

Η Γερμανία κλείνει πυρηνικά εργοστάσια και η Βρετανία κατασκευάζει νέα

Ο σταθμός Κρούμελ, είναι ένας από τους οκτώ πυρηνικούς σταθμούς που έκλεισαν μετά το πυρηνικό δυστύχημα του 2011 στην Ιαπωνία. Άλλοι εννιά θα κλείσουν μέχρι το 2022, στο πλαίσιο της στροφής της Γερμανίας από την πυρηνική ενέργεια σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όμως ένα χρόνο αργότερα θα ξεκινήσουν να λειτουργούν στη Βρετανία δύο αντιδραστήρες που θα έχουν κατασκευαστεί από τη γαλλική EDF με κινεζική χρηματοδότηση.

Η πυρηνική βιομηχανία που προμήθευε το ένα τέταρτο της γερμανικής ενέργειας πριν από την καταστροφή του 2011, χαρακτηρίζει τρελή τη γερμανική κυβέρνηση, επειδή κλείνει πυρηνικά εργοστάσια που κόστισαν δισεκατομμύρια ευρώ και είχαν ακόμη πολλά χρόνια ζωής.

Σύμφωνα με τον Νικολάς Βέντλερ, από το Γερμανικό Πυρηνικό Φόρουμ, η απόφαση που έλαβε η κυβέρνηση Μέρκελ ήταν παράλογη και συναισθηματικά φορτισμένη. «Είμαστε απολύτως πεισμένοι ότι τα πυρηνικά μας εργοστάσια λειτουργούν με ασφάλεια», δηλώνει.

Οι ιδιοκτήτες των πυρηνικών εργοστασίων της Γερμανίας έχουν μηνύσει την κυβέρνηση και ζητούν αποζημίωση 16 δισεκατομμυρίων ευρώ για το κλείσιμο των σταθμών, το οποίο χαρακτηρίζουν αντισυνταγματικό. Η νομική αυτή διαμάχη δεν πρόκειται να έχει ολοκληρωθεί πριν από το 2015.

Αρκετοί από αυτούς που ζουν κοντά στον πυρηνικό σταθμό Κρούμελ, λένε ότι προτιμούν να ζουν με τον πυρηνικό κίνδυνο παρά με υψηλότερους λογαριασμούς. Στο εργοστάσιο αυτό έχουν συμβεί αρκετά ατυχήματα, με αποτέλεσμα να έχει χαρακτηριστεί τέρας. Το 2007 έγινε βραχυκύκλωμα σε ένα μετασχηματιστή, με αποτέλεσμα να εκδηλωθεί πυρκαγιά, με αποτέλεσμα το εργοστάσιο να κλείσει αμέσως για να γίνουν έρευνες. Το 2009 επαναλειτούργησε, αλλά σε λίγες ημέρες σημειώθηκε και νέο βραχυκύκλωμα.