ΚΟΣΜΟΣ

Ξεκινά η δίκη του τέως Προέδρου της Γερμανίας

Ξεκινά η δίκη του τέως Προέδρου της Γερμανίας

Με την κατηγορία της παθητικής δωροδοκίας δικάζεται ο τέως Πρόεδρος της Γερμανίας Κρίστιαν Βουλφ.

Αν και το «επίμαχο» ποσό δεν υπερβαίνει τα 750 ευρώ, η δίκη -η οποία ξεκινά σήμερα- θεωρείται ιστορική, καθώς για πρώτη φορά στη Γερμανία ένας πρώην Πρόεδρος καλείται να λογοδοτήσει για αδιαφανείς συναλλαγές και διαπλοκή. Συγκεκριμένα: το 2008 ο Κρίστιαν Βουλφ, ως Πρωθυπουργός της Κάτω Σαξονίας, είχε επισκεφθεί το Oktoberfest, την περίφημη «γιορτή της μπύρας» στο Μόναχο. Ο κινηματογραφικός παραγωγός Ντέιβιντ Γκρένεβολντ είχε καλύψει μέρος των εξόδων για τη φιλοξενία του Πρωθυπουργού σε ξενοδοχείο πολυτελείας, τα οποία ανέρχονταν συνολικά σε 753,90 ευρώ. Μετά από περίπου δύο μήνες ο Κρίστιαν Βουλφ ήρθε σε επαφή με την εταιρία Siemens, ζητώντας της να χρηματοδοτήσει την επόμενη ταινία του Γκρένεβολντ. Σύμπτωση, απλή φιλική εξυπηρέτηση ή σχέση διαπλοκής;

Όπως δήλωσε εκπρόσωπος της εισαγγελέας του Ανοβέρου στη γερμανική τηλεόραση, θα έπρεπε να είναι προφανές για τον τότε Πρωθυπουργό Βουλφ ότι η πρόσκληση του παραγωγού Γκρένεβολντ αποβλέπει σε συγκεκριμένο αντάλλαγμα, κάτι που στοιχειοθετεί το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας. Ο ίδιος ο Βουλφ αμφισβητεί το κατηγορητήριο και κάνει λόγο για εκστρατεία σπίλωσης εναντίον του. Για να διασαφηνίσει τα πραγματικά περιστατικά, το εφετείο του Ανοβέρου προχωρεί σε μία δίκη-μαμούθ με 22 ημέρες ακροαματικής διαδικασίας και συνολικά 46 μάρτυρες. Σε αυτούς περιλαμβάνονται επώνυμοι όπως η ηθοποιός Μαρία Φούρτβενγκλερ και ο εκδότης Χούμπερτ Μπούρντα.

Ασφαλώς δεν είναι αυταπόδεικτη η ενοχή του πρώην προέδρου. «Πρόκειται για μία λεπτή ισορροπία μεταξύ της καθημερινότητας και ...του ποινικού δικαίου» δηλώνει χαρακτηριστικά ο ποινικολόγος Ματίας Γιαν στη γερμανική τηλεόραση. Και επισημαίνει ότι «η ποινική δίωξη αρχίζει στο σημείο εκείνο, που η διαδικασία του λόμπυ μεταφράζεται στην προσδοκία συγκεκριμένου ανταλλάγματος από πολιτικά πρόσωπα». Ωστόσο δεν θα είναι εύκολο να αποδειχθεί η κατηγορία.

«Μετά από τις πρώτες ημέρες της ακροαματικής διαδικασίας οι διάδικοι θα μπορούσαν να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι η συγκεκριμένη υπόθεση είναι τόσο οριακή, ώστε θα ήταν καλύτερα να καταλήξουν σε συμβιβασμό που θα συνοδεύεται από έναν οικονομικό διακανονισμό, όπως συμβαίνει πολλές φορές στα γερμανικά δικαστήρια» υποστηρίζει ο Ματίας Γιαν. Μέχρι στιγμής πάντως ο τέως Πρόεδρος αρνείται να προχωρήσει σε συμβιβασμό και δηλώνει ότι επιδιώκει μία ξεκάθαρη αθωωτική απόφαση του δικαστηρίου, ώστε να μην εμπλέκεται πλέον το όνομά του σε φημολογίες περί διαπλοκής.

Πηγή: Deutsche Welle