ΚΟΣΜΟΣ

Στο εδώλιο ο πρώην Γερμανός πρόεδρος για 753,90 ευρώ

Στο εδώλιο ο πρώην Γερμανός πρόεδρος για 753,90 ευρώ

Ξεκίνησε στο Ανόβερο η ιστορική, όπως χαρακτηρίζεται, δίκη του πρώην ομοσπονδιακού προέδρου της Γερμανίας Κρίστιαν Βουλφ με την κατηγορία της παθητικής δωροδοκίας για ποσό που ανέρχεται σε μόλις 753,90 ευρώ. Είναι η πρώτη φορά που πρώην πρόεδρος της Γερμανίας καλείται να λογοδοτήσει για αδιαφανείς συναλλαγές και διαπλοκή.

Το 2008 ο Κρίστιαν Βουλφ ως πρωθυπουργός της Κάτω Σαξονίας, είχε επισκεφτεί το Οκτόμπερφεστ στο Μόναχο. Ο κινηματογραφικός παραγωγός Ντέιβιντ Γκρένεβολντ είχε καλύψει μέρος των εξόδων για τη φιλοξενία του πρωθυπουργού σε ξενοδοχείο πολυτελείας, τα οποία ανέρχονταν συνολικά σε 753,90 ευρώ.

Ύστερα από περίπου 2 μήνες, ο Κρίστιαν Βουλφ, ήρθε σε επαφή με την εταιρεία Siemens ζητώντας της να χρηματοδοτήσει την επόμενη ταινία του Γκρένεβολντ. Ο ίδιος ο Βουλφ εμφανίζεται πεπεισμένος ότι θα καθαρίσει το όνομά του. «Είμαι βέβαιος ότι θα καταφέρω να καταρρίψω και την τελευταία κατηγορία εναντίον μου, διότι άσκησα πάντα σωστά τα καθήκοντά μου», σημείωσε.

Γερμανοί αναλυτές εκφράζουν πάντως επιφυλάξεις όσον αφορά το εάν το ποσό δικαιολογεί δίκη με 46 μάρτυρες, η οποία έχει προγραμματιστεί να διαρκέσει έως τον Απρίλιο του 2014. Ακόμη και η εφημερίδα «Bild», η οποία ανακίνησε το θέμα που οδήγησε στην παραίτηση του Βουλφ, διερωτάται σε άρθρο της εάν πράγματι μπορεί να εξαγοραστεί ένας πρωθυπουργός κρατιδίου αντί τέτοιου ποσού, για να καταλήξει ότι: «ο Βουλφ έχει τιμωρηθεί αρκετά».