ΚΟΣΜΟΣ

Απεβίωσε ο Αριέλ Σαρόν

Απεβίωσε ο Αριέλ Σαρόν

Έφυγε από τη ζωή ο πρώην Πρωθυπουργός του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν, σύμφωνα με ραδιοσταθμό που επικαλείται το πρακτορείο Reuters

Την είδηση μετέδωσε και το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο ισραηλινά τηλεοπτικά δίκτυα.

Ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ βρισκόταν σε κώμα τα τελευταία οχτώ χρόνια. Τα 24ωρα που προηγήθηκαν η κατάστασή του είχε επιδεινωθεί και πλέον ήταν κρίσιμη. Οι γιατροί είχαν ανακοινώσει πως δεν μπορούσαν να σταθεροποιήσουν την κατάσταση της λειτουργίας ζωτικών οργάνων του και πλέον αναμενόταν ο θάνατός του.

Ο Σαρόν έπεσε σε κώμα έπειτα από εγκεφαλικό επεισόδιο που είχε πάθει ενώ ήταν πρωθυπουργός του Ισραήλ και έπασχε από πολλαπλή ανεπάρκεια οργάνων .

"Ο πρώην πρωθυπουργός άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 85 ετών", έγραψε στο Twitter ο εκπρόσωπος του Νετανιάχου, Οφίρ Γκέντελμαν.

Ο Σαρόν είχε υποστεί ένα μικρό εγκεφαλικό το Δεκέμβριο του 2005 και ακολούθησε φαρμακευτική αγωγή ενώ τον Ιανουάριο του 2006 υπέστη ένα πιο βαρύ εγκεφαλικό επεισόδιο που τον έριξε σε κώμα.

Αφού πέρασε μήνες στο νοσοκομείο της Ιερουσαλήμ, όπου ήταν αρχικά σε θεραπεία, ο Σαρόν μεταφέρθηκε στις εγκαταστάσεις μακροχρόνιας φροντίδας στο νοσοκομείο Tel Hashomer.

Στόχος του να λυθεί οριστικά το εδαφικό ζήτημα του Ισραήλ

Μετά την οριστική αποστρατεία του ασχολήθηκε με την πολιτική, εξελέγη βουλευτής και για μια 25ετία υπηρέτησε σε διάφορα υπουργεία (Γεωργίας, Άμυνας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Εθνικών Υποδομών, Εξωτερικών κ.ά.). Το 1999 εξελέγη πρόεδρος του Λικούντ, μετά την παραίτηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου ο οποίος είχε ηττηθεί στις εκλογές από τον Εχούντ Μπαράκ.

Στις 28 Σεπτεμβρίου 2000, η επίσκεψή του στο Όρος του Ναού (τον τρίτο ιερότερο τόπο για τους μουσουλμάνους) στην Ανατολική Ιερουσαλήμ στάθηκε αφορμή για το ξέσπασμα της δεύτερης παλαιστινιακής Ιντιφάντα. Με την υπόσχεση ότι θα καταπνίξει την παλαιστινιακή εξέγερση, εξελέγη πανηγυρικά πρωθυπουργός στις 6 Φεβρουαρίου 2001. Κέρδισε επίσης και τις εκλογές που διεξήχθησαν δύο χρόνια αργότερα.

Ο Σαρόν εγκατέλειψε το 2005 το Λικούντ, το κόμμα του οποίου υπήρξε συνιδρυτής αλλά όπου πλέον τον αμφισβητούσαν ανοιχτά, και ίδρυσε το κεντρώο Καντίμα. Σχεδίαζε να προχωρήσει και σε άλλες εκκενώσεις οικισμών, στη Δυτική Όχθη.

Διαβάστε επίσης:

Νέα επιδείνωση στην υγεία του Αριέλ Σαρόν

Επιδεινώνεται η κατάσταση της υγείας του Αριέλ Σαρόν

«Σε κίνδυνο» ο Αριέλ Σαρόν