ΚΟΣΜΟΣ

Ξεκινούν οι ειρηνευτικές συνομιλίες για τη Συρία

Ξεκινούν οι ειρηνευτικές συνομιλίες για τη Συρία

Σχεδόν τρία χρόνια από τότε που το κίνημα διαμαρτυρίας κατά του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ εξελίχθηκε σε ανοιχτή εμφυλιακή σύγκρουση, οι εκπρόσωποι του συριακού καθεστώτος και της εξόριστης αντιπολίτευσης συναντώνται σήμερα στο Μοντρέ της Ελβετίας, όπου ξεκινούν οι ειρηνευτικές συνομιλίες υπό την αιγίδα των μεγάλων δυνάμεων.


Διεθνείς αναλυτές αναφέρουν ότι οι διπλωμάτες στο Μοντρέ δεν τρέφουν αυταπάτες έχοντας ήδη προειδοποιήσει ότι ο διάλογος θα είναι μια διαδικασία μακρά και επίπονη.

Τα δύο «στρατόπεδα» στη Συρία εμφανίζονται με εντελώς ασυμβίβαστες θέσεις, με την αντιπολίτευση να ζητά την πλήρη αποχώρηση του Μπασάρ αλ - Άσαντ από την εξουσία και την επίσημη Δαμασκό να θέλει να προωθήσει την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας» και να προειδοποιεί ότι η τύχη του προέδρου είναι γι΄αυτήν «κόκκινη γραμμή».

29dd8e72dcd494ca130d652c1d053ed1 XL

Σε πρώτη φάση, η διεθνής κοινότητα θα επιδιώξει να επιτύχει έστω μερικά απτά αποτελέσματα, όπως την παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας στους εγκλωβισμένους, την ανταλλαγή κρατουμένων και την κατάπαυση του πυρός.

Ενδεικτικές του κλίματος που επικρατεί είναι οι δηλώσεις που έκανε ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ κατά την άφιξή του στο Μοντρέ. «Μην περιμένετε σημαντική πρόοδο στις μέρες που έρχονται », είπε. «Ωστόσο, όταν είναι ενεργοποιημένη η διπλωματία, μπορεί να υπάρξει πρόοδος, το έχουμε ήδη δει σε πολλές άλλες περιπτώσεις, όπως στο ιρανικό πυρηνικό ζήτημα» συμπλήρωσε ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας.

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα της διάσκεψης, αρχικά θα τοποθετηθεί ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουνμ ενώ θα ακολουθήσουν ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι. Αναμένεται επίσης να τοποθετηθούν τόσο η αντιπροσωπεία του καθεστώτος Μπασάρ αλ - Άσαντ όσο και της αντιπολίτευσης, με επικεφαλής τον Αχμάντ Τζαρμπά.

Σημειώνεται ότι η διεθνής διάσκεψη για τη Συρία, αποκαλούμενη ως «Γενεύη 2», αναβλήθηκε αρκετές φορές στο παρελθόν και κινδύνεψε να ακυρωθεί την τελευταία στιγμή, μετά τη διαμάχη που δημιουργήθηκε από την πρόσκληση-έκπληξη προς το Ιράν, που απηύθυνε ο Μπαν Κι Μουν. Η συριακή αντιπολίτευση απείλησε να μποϊκοτάρει τη διάσκεψη, πριν οι διαμαρτυρίες των δυτικών χωρών οδηγήσουν τον γ.γ. του ΟΗΕ να αποσύρει την πρόσκλησή του.

Λίγες ώρες πριν από την έναρξη της διάσκεψης, οι μεγάλες δυνάμεις εμφανίστηκαν συγκρατημένες. « Δεν νομίζω ότι όποιος έχει ασχοληθεί με τη Συρία έχει ψεύτικες προσδοκίες για ταχεία πρόοδο», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ στην Ουάσινγκτον. «Ο καθένας πρέπει να καταλάβει ότι αυτή είναι η αρχή μιας διαδικασίας . Αυτή δεν θα είναι γρήγορη ( ... ) και θα χρειαστεί υπομονή και επιμονή» πρόσθεσε.

Για τον γάλλο υπουργό Εξωτερικών Λοράντ Φαμπιούς, « το ιδανικό είναι να προχωρήσουμε προς την ειρήνη, η οποία απαιτεί μια πολιτική λύση που πρέπει να συζητηθεί» στην Ελβετία. Ο στόχος είναι «η πρόοδος προς την ειρήνη» αναφέρεται και στην επιστολή πρόσκληση του ΟΗΕ.

Διαβάστε επίσης:

Σύρος Υπ.Εξ.: «Κόκκινη γραμμή» η απομάκρυνση Άσαντ

Ομπάμα και Πούτιν συνομίλησαν τηλεφωνικά για το θέμα της Συρίας

Διπλωματικό θρίλερ στο Ελ. Βενιζέλος