ΚΟΣΜΟΣ

Σκηνές χάους στην Αργεντινή – Σε ελεύθερη πτώση το πέσο

Σκηνές χάους στην Αργεντινή – Σε ελεύθερη πτώση το πέσο

Σκηνές που θυμίζουν το χάος που ακολούθησε την πτώχευση του 2001 βιώνει εκ νέου η Αργεντινή, με το πέσο να υποτιμάται σήμερα κατά 11,1% σε σχέση με το δολάριο, τα συναλλαγματικά αποθέματα να συρρικνώνονται και τον πληθωρισμό κινείται σε ανησυχητικά επίπεδα, ευτελίζοντας περαιτέρω την αξία του χρήματος.

Στα προάστια του Μπουένος Άιρες πολλά καταστήματα έχουν λεηλατηθεί, με πολλούς εμπόρους να δηλώνουν πως φοβούνται να ανοίξουν τα μαγαζιά τους έστω για λίγη ώρα.

Οι ταραχές άρχισαν στην επαρχία Κόρντομπα, δυτικά της πρωτεύουσας, όταν οι αστυνομικοί αποφάσισαν να απεργήσουν ζητώντας αυξήσεις στις αποδοχές τους.

Το νέο κύμα ταραχών έρχεται στον απόηχο ανησυχητικών οικονομικών στοιχείων καθώς το εμπορικό πλεόνασμα το 2013 συρρικνώθηκε κατά 27% σε σχέση με το 2012, ενώ ο πληθωρισμός, σύμφωνα με την αντιπολίτευση, διαμορφώθηκε στο 28%. Σημειώνεται πως η κυβέρνηση της λατινοαμερικανικής χώρας έχει επιβάλει «σιγή» όσον αφορά το ύψος του πληθωρισμού.

Με τις τιμές να αυξάνονται, σε μία προσπάθεια προστασίας των εγχώριων βιομηχανιών, η κυβέρνηση επέβαλε φόρο της τάξης του 50% σε όλες τις αγορές μέσω διαδικτύου που υπερβαίνουν τα 25 δολάρια, προκαλώντας νέο κύμα οργής στη χώρα.

Ροή Ειδήσεων