Γκάουκ: Με πονούν αυτά που έκαναν στο παρελθόν οι Γερμανοί

Γκάουκ: Με πονούν αυτά που έκαναν στο παρελθόν οι Γερμανοί

«Θα καταδείξω ότι με πονούν αυτά που έκαναν στο παρελθόν οι Γερμανοί», δηλώνει στη Deutsche Welle o πρόεδρος της Γερμανίας Γιοάχιμ Γκάουκ, εν όψει της επίσκεψής του στην Ελλάδα (5-7 Μαρτίου).

Συγκεκριμένα αναφέρει ότι κατά την επίσκεψή του στην χώρα μας  θα κάνει δύο πράγματα. «Θα κάνω μνεία στην ολέθρια γερμανική ιστορία. Το έκανα και σε άλλες χώρες, που επισκέφθηκα και θα δείξω ότι με πονούν αυτά που έκαναν στο παρελθόν οι Γερμανοί». «Θα πω επίσης», προσθέτει ο Γιόαχιμ Γκάουκ, «ότι μου είναι δύσκολο να φανταστώ να απολύονται τόσοι άνθρωποι από το γερμανικό δημόσιο όσοι στην Ελλάδα».

Όπως γράφει η Deutsche Welle σε όλα αυτά επιδεικνύει κατανόηση, επισημαίνει ο γερμανός πρόεδρος, διευκρινίζοντας ότι αυτό που δεν κατανοεί είναι να επιρρίπτει κανείς στην καγκελάριο Μέρκελ την ευθύνη για την εξαθλίωση.

Ερωτηθείς τι θα πει σε έναν Έλληνα νέο που είναι άνεργος εάν ο τελευταίος τον ρωτήσει γιατί θα έπρεπε να ψηφίσει ένα φιλοευρωπαϊκό κόμμα, ο γερμανός πρόεδρος, αφού υπενθυμίζει την αλληλεγγύη που δέχθηκε η Ελλάδα από την Ευρώπη, απαντά: «Θα τον ρωτήσω εάν πιστεύει ότι εκτός Ευρώπης θα είχε καλύτερες ευκαιρίες (δυνατότητες) και αυτό εγώ δεν το νομίζω».

Αναφερόμενος στην πορεία της ελληνικής οικονομίας εκτιμά ότι οι πόροι που είναι στη διάθεση της Ελλάδας μεσοπρόθεσμα θα δημιουργήσουν πολύ μεγάλη ανάπτυξη.

«Βλέπει» επίσης τις πρώτες ενδείξεις σταθεροποίησης της Ελλάδας και σημειώνει: «Καλά θα κάνουμε, με την αρωγή μας και τις Task Force να συμβάλουμε στον σχεδιασμό της δημόσιας διοίκησης έτσι ώστε να σταθεροποιηθεί το φορολογικό σύστημα και να ανταποκρίνεται η δημόσια διοίκηση στις ευρωπαϊκές προδιαγραφές».

Ο πρόεδρος της Γερμανίας υπογραμμίζει τέλος ότι πολλές χώρες που εντάχθηκαν στην Ε.Ε. δεν αξιοποίησαν με τον καλύτερο τρόπο τα υπάρχοντα οικονομικά μέσα, από τα διαρθρωτικά και άλλα ταμεία και κάνει αναφορά στη σημασία της κατάρτισης, υπενθυμίζοντας τα πλεονεκτήματα του γερμανικού συστήματος επαγγελματικής εκπαίδευσης, το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο και για άλλες χώρες.