ΚΟΣΜΟΣ

Αυστραλία: Ομογενής γερουσιαστής ζητά να ερευνηθεί η Qantas

Αυστραλία: Ομογενής γερουσιαστής ζητά να ερευνηθεί η Qantas

Ο ανεξάρτητος ομογενής Ομοσπονδιακός γερουσιαστής Νίκος Ξενοφών ζητεί να γίνει ανεξάρτητη δικαστική έρευνα στα λογιστικά βιβλία της αυστραλιανής αεροπορικής εταιρείας Qantas, μετά τη σημερινή ανακοίνωσή της, ότι θα μειώσει κατά πέντε χιλιάδες το προσωπικό της και θα κάνει περικοπές ύψους δυο δισεκατομμυρίων δολαρίων μετά το παθητικό των 235 εκατομμυρίων δολαρίων που παρουσίασε στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος οικονομικού έτους.


Ο γερουσιαστής Ξενοφών κατηγόρησε τον γενικό διευθυντή της Qantas, 'Αλαν Τζόις, για «ανικανότητα» και ζήτησε την απόλυση του συμβουλίου και της διεύθυνσης της εταιρείας. Επίσης, έκανε λόγο για σκάνδαλο λέγοντας πως η Qantas επένδυσε και έχασε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια στην Ασία για την επέκταση της θυγατρική της εταιρείας χαμηλού κόστους Jetstar.

Κάνοντας σήμερα τις σχετικές ανακοινώσεις ο κ. Τζόις κάλεσε την αυστραλιανή κυβέρνηση να εγγυηθεί τυχόν δάνεια της Qantas «αν παραστεί ανάγκη» για να μπορέσει ο εθνικός αερομεταφορέας της Αυστραλίας να εξασφαλίσει χρηματοδότηση χαμηλού κόστους.

Ο πρωθυπουργός, Τόνι 'Αμποτ, απέφυγε όμως, για την ώρα, να αναλάβει τέτοια δέσμευση. 'Άφησε πάντως να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση ίσως αλλάξει τη νομοθεσία για να μπορέσει η Qantas να εξασφαλίσει επενδύσεις από το εξωτερικό. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία η πλειοψηφία των μετοχών της Qantas πρέπει να ανήκει σε αυστραλιανά χέρια. Ο αρχηγός του Εργατικού κόμματος, Μπιλ Σόρτεν, είπε ότι η «απραγία» της κυβέρνησης 'Αμποτ συνέβαλε στη σημερινή ανακοίνωση της μείωσης του προσωπικού της Qantas κατά πέντε χιλιάδες.

Ο κ. Τζόις είπε ότι εκτός των άλλων, στο πλαίσιο των περικοπών, η Qantas θα καταργήσει πολλές γραμμές και θα πουλήσει αρκετά αεροσκάφη της. Μεταξύ άλλων θα πουλήσει όλα τα Boeing 747 που κυριαρχούσαν την περίοδο της «χρυσής εποχής της» και θα στραφεί σε μικρότερα, οικονομικότερα αεροσκάφη. Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι το ξεκίνημα της Qantas είχε και ...ελληνικό χρώμα.