ΚΟΣΜΟΣ

Αυθεντική η συνομιλία Πάετ - Άστον για τους ελεύθερους σκοπευτές

Αυθεντική η συνομιλία Πάετ - Άστον για τους ελεύθερους σκοπευτές

Ο υπουργός Εξωτερικών της Εσθονίας Ούρμας Πάετ επιβεβαίωσε σήμερα ότι το περιεχόμενο της υποκλαπείσας τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας για το θέμα της Ουκρανίας είναι αυθεντικό.

Στη συνομιλία αυτή, που διέρρευσε στα μέσα ενημέρωσης, ο Πάετ άφηνε να εννοηθεί ότι οι ελεύθεροι σκοπευτές που πυροβολούσαν εναντίον διαδηλωτών και αστυνομικών κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων της ουκρανικής αντιπολίτευσης, στις 20 και 21 Φεβρουαρίου ενδέχεται να μην ήταν άνθρωποι του αποπεμφθέντος προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς αλλά να έπαιρναν εντολές από "κάποιον από το νέο (κυβερνητικό) συνασπισμό".

"Ο υπουργός Εξωτερικών Ούρμας Πάετ λυπάται πολύ για τη διαρροή αυτής της συνομιλίας με την εκπρόσωπο της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον, όμως επιβεβαιώνει την αυθεντικότητά της", δήλωσε η εκπρόσωπός του, Μίνα-Λίνα Λιντ στο Γαλλικό Πρακτορείο.

ASTON

Η τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Πάετ και της Άστον έγινε στις 26 Φεβρουαρίου. Την προηγούμενη ημέρα, ο Πάετ είχε επισκεφθεί το Κίεβο για να συναντηθεί με μέλη της νέας μεταβατικής κυβέρνησης, μετά τις βίαιες ταραχές, υπεύθυνος για τις οποίες κρίθηκε ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς, στην πλατεία Ανεξαρτησίας.

Ο Εσθονός υπουργός είπε στην Άστον ότι, σύμφωνα με τις πηγές του στο Κίεβο, "οι ίδιοι ελεύθεροι σκοπευτές πυροβολούσαν ανθρώπους και από τις δύο πλευρές" — δηλαδή τόσο τους διαδηλωτές, όσο και τους αστυνομικούς. "Εκεί πέρα (σ.σ. στην Ουκρανία) πιστεύουν ολοένα και περισσότερο ότι δεν κρυβόταν ο Γιανουκόβιτς πίσω από τους ελεύθερους σκοπευτές αλλά κάποιος από το νέο συνασπισμό. Είναι πολύ ανησυχητικό που ο νέος συνασπισμός δεν θέλει να ερευνήσει για το τι συνέβη πραγματικά", πρόσθεσε.

"Πιστεύω ότι πρέπει να το ερευνήσουμε. Εγώ, δεν ξέρω. Δεν άκουσα κάτι τέτοιο", του απάντησε η Άστον.

Σύμφωνα με την Λιντ, στην επικοινωνία αυτή ο Πάετ εξέφρασε στην Άστον τον έντονο προβληματισμό του για την κατάσταση που διαμορφωνόταν στην Ουκρανία και δεν έκανε κάποια εκτίμηση για τη συμμετοχή της αντιπολίτευσης στα βίαια επεισόδια.

oie28374234244

Διαψεύδει ο ΟΗΕ την «ομηρεία» του ειδικού απεσταλμένου στην Κριμαία

Σε διάψευση της πληροφορίας ότι ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στην Κριμαία συνελήφθη από ενόπλους και κρατείται όμηρος, προέβη ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του Οργανισμού Γιαν Ελίασον.

Όπως είπε ο Ελίασον, ο ειδικός απεσταλμένος του γγ του ΟΗΕ δέχτηκε απειλές αλλά δεν κρατείται.

Νωρίτερα, το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας είχε ανακοινώσει ότι ένστολοι ένοπλοι σταμάτησαν το αυτοκίνητο του Σέρι ενώ έφευγε από τη ναυτική βάση της Συμφερόπολης και επιχείρησαν να τον οδηγήσουν δια της βίας στο αεροδρόμιο της πόλης. Εκείνος αρνήθηκε και οι δράστες «εξακολουθούν να τον κρατάνε».

«Δεν τον απήγαγαν όμως τον απείλησαν σοβαρά», είπε ο Ελίασον μιλώντας τηλεφωνικά σε δημοσιογράφους από το Κίεβο όπου βρίσκεται. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα οι δράστες περικύκλωσαν τον Σέρι και του είπαν να φύγει από την Κριμαία. Καθώς τον εμπόδιζαν να απομακρυνθεί με το αυτοκίνητό του, αναγκάστηκε να φύγει πεζός από το σημείο, όμως είναι ασφαλής και δεν κρατείται.

LABROF

Κέρι προς Λαβρόφ: Ξεκινήστε απευθείας συνομιλίες με το Κίεβο!

Να ξεκινήσουν «απευθείας συνομιλίες» μεταξύ της Μόσχας και του Κιέβου, ώστε να βρεθεί μια λύση στην ουκρανική κρίση, ζήτησε σήμερα ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι από τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.

Οι δύο υπουργοί συναντήθηκαν στο περιθώριο της συνόδου που οργανώθηκε στο Παρίσι για τον Λίβανο και συμφώνησαν να ξαναβρεθούν αργότερα «για να συνεχίσουν τις συνομιλίες τους», ανέφερε ένας Αμερικανός διπλωμάτης.

Μετά το γεύμα εργασίας που παρατέθηκε στο μέγαρο των Ηλυσίων για την Διεθνή Ομάδα Υποστήριξης του Λιβάνου (GIS) οι δύο υπουργοί ξαναβρέθηκαν σε μια ηλιόλουστη βεράντα του κτιρίου για τον καφέ. Εκτός από τον Κέρι και τον Λαβρόφ, παρόντες ήταν επίσης οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας, Λοράν Φαμπιούς και Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ.

Σημειώνεται ότι αυτή ήταν η πρώτη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ και Ρωσίας μετά την απόφαση της Μόσχας να στείλει στρατεύματα στην Κριμαία.

Διαβάστε επίσης:

Διαψεύδει ο ΟΗΕ την «ομηρεία» του ειδικού απεσταλμένου στην Κριμαία

Κέρι προς Λαβρόφ: Ξεκινήστε απευθείας συνομιλίες με το Κίεβο!

«Πόρτα» Λαβρόφ στον Ουκρανό ομόλογό του

Ο απεσταλμένος του γγ του ΟΗΕ στην Κριμαία «συνελήφθη από ενόπλους»

RT: «Οι ελεύθεροι σκοπευτές εκτελούσαν διαταγές της αντιπολίτευσης»

Σλοβενία: «Ενήργησα σωστά» δηλώνει ο Υπουργός εξωτερικών

Πούτιν: Αρνητικές οι επιπτώσεις στην Τελωνειακή Ένωση

Στρατιωτικοί παρατηρητές στην Ουκρανία

Το Κίεβο δεν αποκλείει να συνεχίσει την συνεργασία του με τη Μόσχα

Μετάνιωσαν οι ΗΠΑ για τις πρωτοβουλίες που «άφησαν» στην Ευρώπη!

Ουκρανία: Κρίσιμες διαπραγματεύσεις Ρωσίας-ΗΠΑ στο Παρίσι

Γερμανία: Προσοχή σε ενέργειες αποσταθεροποίησης της Ουκρανίας

Μπαρόζο: Βοήθεια 11 δισ. ευρώ θα προσφέρει η ΕΕ στην Ουκρανία

Πούτιν: Δεν επιθυμεί να διαταραχτούν οι σχέσεις με τους εταίρους του

Υπό τον έλεγχο των Ρώσων και δεύτερη βάση πυραύλων στην Κριμαία

Λαβρόφ: Η Ρωσία δεν θα επιτρέψει αιματοχυσία στην Ουκρανία!