ΚΟΣΜΟΣ

ΕΕ:Η Ρωσία δεν θα κόψει τις προμήθειες αερίου στην ουκρανική κυβέρνηση

ΕΕ:Η Ρωσία δεν θα κόψει τις προμήθειες αερίου στην ουκρανική κυβέρνηση

Ο επίτροπος Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γκίντερ Έτινγκερ δεν αναμένει η Ρωσία να διακόψει την προμήθεια φυσικού αερίου στην Ευρώπη λόγω της κρίσης στην Ουκρανία, όπως δήλωσε ο ίδιος σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο γερμανικό περιοδικό Wirtschaftswoche και δημοσιεύτηκε σήμερα.

«Δεν πιστεύω ότι κάτι τέτοιο θα εξυπηρετούσε τα συμφέροντα της Ρωσίας», είπε ο Έτινγκερ στο περιοδικό.

Η ρωσική δημόσια επιχείρηση αερίου Gazprom προειδοποίησε την Παρασκευή ότι θα διακόψει την προμήθεια αερίου στην Ουκρανία λόγω ανείσπρακτων οφειλών της. Η Ουκρανία είναι μια χώρα από το έδαφος της οποίας διέρχονται κρίσιμης σημασίας αγωγοί διαμετακομιδής αερίου από τη Ρωσία στην ΕΕ, η οποία αγοράζει από τη Μόσχα σχεδόν το 25% του αερίου που καταναλώνει.

Ο Έτινγκερ όμως εκτίμησε ότι η διακοπή της προμήθειας αερίου στην Ουκρανία δεν θα ήταν επωφελής για την επιχείρηση: «Η Γκάζπρομ έχει συμφέρον να διατηρήσει τα καθημερινά της έσοδα από τις πωλήσεις ώστε οι επενδύσεις της να αποδίδουν και να δημιουργούνται πρόσοδοι», επισήμανε.

Ο επίτροπος εξήγησε ότι εάν δεν ρέει αέριο διαμέσου της Ουκρανίας, αυτό θα μειώσει κατά 14% την κατανάλωση φυσικού αερίου στην ΕΕ.

Στις αρχές του 2009, η Γκάζπρομ είχε διακόψει τις παραδόσεις αερίου στην Ουκρανία εξαιτίας απλήρωτων λογαριασμών, οδηγώντας σε μεγάλη μείωση των παραδόσεων στην Ευρώπη εν μέσω ενός βαρύ χειμώνα.

Ωστόσο ο Έτινγκερ εκτίμησε ότι η ΕΕ βρίσκεται σε καλύτερη θέση σήμερα να αντιμετωπίζει ένα τέτοιο σενάριο, με δεδομένο ότι ο χειμώνας είναι ήπιος, τα αποθέματα αερίου είναι μεγαλύτερα από ό,τι πριν από ένα χρόνο, ενώ τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκή Ένωσης είναι πλέον υποχρεωμένα να εγγυώνται ότι έχουν επαρκείς προμήθειες για τουλάχιστον 30 ημέρες.

«Είμαστε σε καλύτερη θέση (σήμερα) από αυτήν που βρισκόμασταν πριν από πέντε χρόνια», είπε ο επίτροπος.

Διαβάστε επίσης:

Ρωσική στρατιωτική αυτοκινητοπομπή κατευθύνεται στη Συμφερόπολη