ΚΟΣΜΟΣ

Πολωνία: «Απειλή» η εξάρτηση της Γερμανίας από τη Ρωσία λόγω αερίου

Πολωνία: «Απειλή» η εξάρτηση της Γερμανίας από τη Ρωσία λόγω αερίου

Η εξάρτηση της Γερμανίας από το ρωσικό αέριο συνιστά απειλή για την κυριαρχία της Ευρώπης, υποστήριξε σήμερα ο πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ.


"Η εξάρτηση της Γερμανίας από το ρωσικό αέριο μπορεί να περιορίσει ουσιαστικά την κυριαρχία της Ευρώπης. Είμαι πεπεισμένος γι' αυτό", δήλωσε ο Τουσκ ενώπιον των δημοσιογράφων, δύο ημέρες πριν επισκεφθεί τη Βαρσοβία η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ.

"Για μένα, το ζήτημα της Ουκρανίας είναι ζήτημα που αφορά το μέλλον και την ασφάλεια της ΕΕ", δήλωσε ο πολωνός πρωθυπουργός επισκεπτόμενος μια στρατιωτική βάση στη βόρεια Πολωνία.

Ο Τουσκ τάχθηκε υπέρ "μιας διόρθωσης της ενεργειακής πολιτικής" της ΕΕ.

"Θα συζητήσω γι' αυτό πολύ ανοικτά με την κα Μέρκελ, επισημαίνοντας πως οι σημερινές αντιλήψεις που αφορούν την κλιματική πολιτική και την πολιτική στο φυσικό αέριο υπάρχει κίνδυνος να αποτελέσουν απειλή για την ασφάλεια και την κυριαρχία ολόκληρης της Ευρώπης", επέμεινε.

"Θα διατυπώσω κατηγορηματικά τις απόψιες μας για το ζήτημα των πολιτικών απειλών που συνδέονται με την εξάρτηση από το ρωσικό αέριο και το ρωσικό χρήμα. Αυτό ασφαλώς δεν αφορά μόνο τη Γερμανία, αλλά η Γερμανία αποτελεί ένα ισχυρό παράδειγμα αυτού του φαινομένου, αυτά τα τελευταία χρόνια", δήλωσε ο Τουσκ.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως θα θίξει στην Μέρκελ το "πώς οι Γερμανοί θα μπορούσαν να διορθώσουν ορισμένες οικονομικές αποφάσεις, για να αποφύγουν μια παράλυση της Ευρώπης τη στιγμή που αυτή πρέπει να δράσει γρήγορα και να υιοθετήσει μια σαφή θέση".

Διαβάστε επίσης:

Αύξηση της τιμής πώλησης αερίου στην Ουκρανία εξετάζει η Gazprom