ΚΟΣΜΟΣ

Η Βουλγαρία «φοβάται» για τα σύνορά της

Η Βουλγαρία «φοβάται» για τα σύνορά της

Η Βουλγαρία ανησυχεί μήπως συμβεί ένα δημοψήφισμα παρόμοιο με της Κριμαίας, όπως δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της Βουλγαρίας, Παρβάνοφ.

Το βουλγαρικό Focus, παρουσιάζει τις απόψεις του προέδρου ενός εθνικού ιδρύματος, και της Βουλγαρικής Επιτροπής για τα εθνικά θέματα, του Βασίλ Βασίλεφ.

Ο ίδιος θα χαρακτηρίσει την στάση της κυβέρνησης στα τεκταινόμενα στην Κριμαία ως υποτονική, ενώ δεν θα έπρεπε να ήταν τέτοια.

«Ο διαχωρισμός της Κριμαίας από την Ουκρανία είναι το τρίτο προηγούμενο στην Ευρώπη. Το πρώτο είναι ο διαχωρισμός των τμημάτων της Κύπρου, με την εισβολή του τουρκικού στρατού και του σχηματισμού της λεγόμενης τουρκικής δημοκρατίας της Κύπρου. Η δεύτερη περίπτωση είναι η απόσχιση του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία και η τρίτη είναι της Κριμαίας» είπε χαρακτηριστικά.

«Αυτό δημιουργεί ένα πολύ επικίνδυνο προηγούμενο για τη βουλγαρική πλευρά. Το βουλγαρικό κράτος θα πρέπει να καταβάλει μεγαλύτερη προσοχή σε αυτό και να θέσει το θέμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για το απαράδεκτο στο εξής να ζητά ένα τμήμα ανεξαρτησία, που ενδέχεται να κρύβεται από πίσω από αυτό, μια ξένη χώρα. Για εμάς είναι σημαντικό, διότι γνωρίζουμε τους ισχυρισμούς της Τουρκίας για ορισμένες περιοχές της Βουλγαρίας.

Πρέπει να τεθεί το απαραβίαστο των συνόρων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ως βασική αρχή, την οποία πρέπει να οικοδομήσουμε, ώστε να επωφεληθούμε από την τωρινή κατάσταση ώστε να αποτραπεί οποιασδήποτε διαχωρισμός, έστω και ενός τετραγωνικού μέτρου από οποιαδήποτε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Σε ερώτηση αν υπάρχει το έδαφος για την ανάπτυξη παρόμοιων σεναρίων, μετά την απόσχιση της Κριμαίας από την Ουκρανία, απαντά:

«Φυσικά και υπάρχει έδαφος. Είναι πολύ εύκολο, να διεισδύσει μια συμμορία κακοποιών ή ξένων πρακτόρων και να αρχίσει να δημιουργεί σύγκρουση με αιτία την εθνοτική καταγωγή, που θα μπορούσαν οι συγκρούσεις αυτές να τις εκμεταλλευθεί μια ξένη χώρα, και για να ακριβολογούμε: η Τουρκία. Η οποία θα ζητήσει και θα επιβάλει τον τεχνητό διαχωρισμό σε κομμάτια της βουλγαρικής επικράτειας» και καταλήγει:

«Θα μπορούσε, έτσι, να δημιουργήσει μια αυτόνομη μονάδα, όπως η λεγόμενη τουρκική δημοκρατία της Κύπρου, που δεν την παραδέχεται κανείς στον κόσμο, αλλά αυτό δεν είναι εμπόδιο ώστε να παρουσιάζεται η Κύπρος διαιρεμένη. Αν γινόταν κάτι παρόμοιο στο βουλγαρικό έδαφος, θα είχε σοβαρό αντίκτυπο στη χώρα μας και το λαό μας.

Απόδοση: Βαλκανικό περισκόπιο

Διαβάστε ακόμα:

Μεγαλώνει η ένταση στην Κριμαία

Η ιστορική ομιλία Πούτιν στο Κρεμλίνο για την επανένωση με την Κριμαία

LIVE: Οι εξελίξεις στην Ουκρανία – Ρωσία λεπτό προς λεπτό

Ρωσία και Πούτιν η μόνη λύση για την Ευρώπη και την Ελλάδα

Ο Πούτιν «σέρνει» τη Δύση

«Μεγαλώνει» η ένταση στην Κριμαία

Δύο οι νεκροί στη Συμφερόπολη

Ε.Ε.: Καμία αναγνώριση της προσάρτησης Κριμαίας και Σεβαστούπολης

Πούτιν: Η Κριμαία «επιστρέφει» εκεί όπου ανήκει