ΚΟΣΜΟΣ

Απαγορεύτηκε η αναμετάδοση ρωσικών τηλεοπτικών δικτύων στην Ουκρανία

Απαγορεύτηκε η αναμετάδοση ρωσικών τηλεοπτικών δικτύων στην Ουκρανία

Η ουκρανική δικαιοσύνη απαγόρευσε σήμερα την αναμετάδοση του σήματος στην Ουκρανία των ρωσικών τηλεοπτικών δικτύων, τα οποία οι μεταβατικές αρχές στο Κίεβο κατηγορούν ότι τροφοδοτούν τις αυτονομιστικές τάσεις μεταδίδοντας κατευθυνόμενη πληροφόρηση, ανακοίνωσε μια αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας.

Ένα διοικητικό δικαστήριο στο Κίεβο εξέδωσε «μια απόφαση με βάση την οποία η αναμετάδοση των ρωσικών [ραδιοτηλεοπτικών] δικτύων στην Ουκρανία πρέπει να σταματήσει», δήλωσε η αναπληρώτρια γενική γραμματέας του ουκρανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και Άμυνας Βικτόρια Σιουμάρ, σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων
Ιντερφάξ.

Η απόφαση αυτή έχει προσωρινή ισχύ, καθώς εκκρεμεί η εξέταση μιας προσφυγής του εθνικού συμβουλίου ραδιοτηλεόρασης της Ουκρανίας εναντίον ενός πάροχου που διανέμει τα ρωσικά δίκτυα, διευκρίνισε η ίδια.

Η απόφαση αφορά κυρίως το Πρώτο Κανάλι της ρωσικής δημόσιας τηλεόρασης, το ειδησεογραφικό δίκτυο Ρωσία 24 και το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, που θεωρείται ότι πρόσκειται στο Κρεμλίνο.

Κατόπιν αιτήματος των ουκρανικών αρχών, πολλές εταιρίες καλωδιακής τηλεόρασης έχουν ήδη διακόψει την μετάδοση μέσων ενημέρωσης τα οποία αναπαράγουν τη ρητορική της Μόσχας όσον αφορά την ουκρανική κρίση στην επικράτεια της χώρας, αλλά παραμένουν διαθέσιμα στις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας, όπου η πλειονότητα των πολιτών είναι ρωσόφωνοι και τα παρακολουθούν συστηματικά.

Οι πληροφορίες που μεταδίδουν συχνά αναφέρονται από διαδηλωτές σε φιλορωσικές συγκεντρώσεις σε πολλές μεγάλες πόλεις της περιοχής, όπως η Ντονέτσκ, η Χαρκίβ ή η Λούγκανσκ.

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας είχε προσφύγει στη δικαιοσύνη χθες καταγγέλλοντας ότι τα μέσα ενημέρωσης αυτά «ενθαρρύνουν το εθνοτικό μίσος, καλούν σε πόλεμο και [υποθάλπουν] αυτονομιστικές τάσεις», είπε η Σιουμάρ.

«Η ελευθερία της έκφρασης δεν συμπεριλαμβάνει ούτε τα ψεύδη ούτε τη χειραγώγηση, πάνω απ' όλα εάν προκαλούν συγκρούσεις στον πληθυσμό», έγραψε η Ιρίνα Τσουβίλσκα, ειδικός του ουκρανικού Ινστιτούτου Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης σε ένα άρθρο της στην Ουκράινσκα Πράβντα, επιχειρηματολογώντας ότι η διακοπή της αναμετάδοσης των ρωσικών ΜΜΕ δεν αποτελεί «λογοκρισία» αλλά «κοινή λογική».

Διαβάστε επίσης:

Ουκρανία: Διαπραγματεύεται δάνειο με το ΔΝΤ

Τιμοσένκο: «Προϊόν μοντάζ και υποκλοπής οι συνομιλίες»

Τιμοσένκο: Να ρίξουμε στους Ρώσους της Ουκρανίας πυρηνικά

Τιμοσένκο: Ο Πούτιν έχασε την Ουκρανία για πάντα

Στην Κριμαία ο ρώσος υπουργός Άμυνας

Ουκρανία: Απομακρύνει τα στρατεύματα από την Κριμαία

Ρoή Ειδήσεων