Κουβέιτ: Υπέρ πολιτικής λύσης στη Συρία οι Άραβες ηγέτες
«Καλούμε να υπάρξει μια πολιτική λύση στη συριακή κρίση στη βάση της διακήρυξης της Γενεύης 1, η οποία προέβλεπε να δημιουργηθεί μια μεταβατική κυβέρνηση στη Συρία, σύμφωνα με την τελική ανακοίνωση της συνόδου μετά την καταληκτική συνεδρίαση της. Η διακήρυξη της Γενεύης — η οποία είχε υιοθετηθεί τον Ιούνιο του 2012 — θα επιτρέψει «μια πολιτική μετάβαση για την ανοικοδόμηση του κράτους, (. . .και την) εθνική συμφιλίωση, κατά τρόπο που να διατηρεί την ανεξαρτησία, την (εθνική) κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας», ανέφεραν οι ηγέτες των 22 κρατών-μελών του Αραβικού Συνδέσμου.
Στο άνοιγμα της συνόδου ο επικεφαλής του Συνασπισμού της συριακής αντιπολίτευσης Άχμεντ Τζάρμπα απηύθυνε έκκληση να εξοπλιστούν οι αντάρτες και ζήτησε ακόμη από τους Άραβες ηγέτες να «ασκήσουν πίεση στη διεθνή κοινότητα για να δώσει προηγμένα όπλα στους μαχητές» που πολεμούν εναντίον του καθεστώτος.
Η Σαουδική Αραβία, μάλιστα, ένας από τους βασικούς υποστηρικτές της συριακής αντιπολίτευσης, υποστήριξε την έκκληση αυτή. Ο πρίγκιπας διάδοχος Σαλμάν Μπιν Άμπντελ Αζίζ εκτίμησε ότι «για να αρθεί το αδιέξοδο στη Συρία, πρέπει να προωθηθεί μια αλλαγή των συσχετισμών δύναμης στο πεδίο, με τη χορήγηση [στρατιωτικής] βοήθειας στην αντιπολίτευση».
Από τον Μάρτιο του 2011 η σύρραξη στη Συρία, όπου μια ειρηνική εξέγερση μετεξελίχθηκε σε μια ένοπλη σύγκρουση μετά την ανελέητη καταστολή που εξαπέλυσε το καθεστώς, έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 146.000 άνθρωποι και περίπου 9 εκατομμύρια έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να γίνουν πρόσφυγες και εσωτερικά εκτοπισμένοι.
Μια διεθνής σύνοδος, η λεγόμενη Γενεύη 2, στην οποία συμμετείχαν για πρώτη φορά εκπρόσωποι του καθεστώτος και της αντιπολίτευσης, τερματίστηκε τον Φεβρουάριο χωρίς να επιτύχει κάποιο αποτέλεσμα.
Διαβάστε ακόμα: