Κοινό μήνυμα κατά της σεξουαλικής βίας από Χέιγκ και Τζολί

Newsroom Newsroom

Κοινό μήνυμα κατά της σεξουαλικής βίας από Χέιγκ και Τζολί

Για ανάγκη να υπάρξει αποφασιστικότερη παρέμβαση ώστε να αποτρέπεται η σεξουαλική βία κατά τη διάρκεια πολεμικών συγκρούσεων, έκαναν λόγο η Αμερικανίδα ηθοποιός Αντζελίνα Τζολί και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ουίλιαμ Χέιγκ.

Την έκκλησή τους στήριξε η υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας, Βέσνα Πούσιτς, η οποία είναι μεταξύ των εμπνευστών πρωτοβουλίας για την υιοθέτηση διακήρυξης του ΟΗΕ για την αποτροπή της σεξουαλικής βίας σε πολεμικές συγκρούσεις.

Συμμετέχοντας στη διάσκεψη για την αποτροπή της σεξουαλικής κακοποίησης σε ένοπλες συγκρούσεις, η οποία διεξάγεται στο Σαράγεβο, οι υπουργοί Εξωτερικών της Βρετανίας και της Κροατίας και η διάσημη ηθοποιός και πρέσβειρα καλής θέλησης του ΟΗΕ προειδοποίησαν ότι σήμερα σε όλο τον κόσμο εκατομμύρια άνθρωποι είναι εκτεθειμένοι στην ωμή βία που καταστρέφει την αξιοπρέπειά τους και αφήνει μακροχρόνιες επιπτώσεις, οι οποίες εξαλείφονται δυσκολότερα απ' ό,τι οι υλικές ζημιές που επιφέρει ο πόλεμος.

Τόνισαν ιδιαίτερα την ανάγκη για μεγαλύτερο ρόλο των μελών των διεθνών ειρηνευτικών δυνάμεων στην αποτροπή της σεξουαλικής βίας και των βιασμών σε εμπόλεμες περιοχές.

Την ισχυρότερη παρέμβαση στη μάχη κατά της σεξουαλικής κακοποίησης σε πολέμους προώθησαν πριν από δύο χρόνια οι Ουίλιαμ Χέιγκ και Αντζελίνα Τζολί, οι οποίοι κινητοποιήθηκαν -μεταξύ άλλων- από τη διαπίστωση ότι στις πολεμικές συγκρούσεις στο χώρο της πρώην Γιουγκοσλαβίας καταγράφηκαν δεκάδες χιλιάδες βιασμοί και μόνον λίγες δεκάδες δράστες τέτοιων εγκλημάτων λογοδότησαν ενώπιον δικαστηρίων.

Στην περίπτωση της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης υπολογίζεται ότι υπήρξαν 50.000 περιπτώσεις βιασμών και μόνον 33 καταδίκες δραστών.

"Αυτός είναι ο στόχος παγκόσμιας εκστρατείας που ξεκινήσαμε τον Μάιο του 2012" υπενθύμισε ο κ. Χέιγκ, προσθέτοντας ότι ένα από τα κίνητρα ήταν και το σκηνοθετικό ντεμπούτο της Αντζελίνα Τζολί, η ταινία "Στη χώρα του αίματος και του μελιού", η οποία αφηγείται τη φρίκη του πολέμου της Βοσνίας και το θέμα των βιασμών γυναικών.

"Επιθυμούμε να βοηθήσουμε τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη για να ξεπεράσει την οδυνηρή κληρονομιά του παρελθόντος" ανέφερε ο Χέιγκ, προσθέτοντας ότι στόχος είναι να αποτραπεί επανάληψη τέτοιων εγκλημάτων σε όλο τον κόσμο.

Η σεξουαλική βία είναι όπλο με καταστροφικές συνέπειες, υπογράμμισε ο κ. Χέιγκ, προειδοποιώντας ότι σήμερα συμβαίνει στη Συρία, στο Νότιο Σουδάν, στο Κονγκό, στη Λιβερία. Αυτό πρέπει να αποτελέσει επαρκή λόγο για την αποφασιστικότερη δέσμευση της διεθνούς κοινότητας, επειδή οι συνέπειες των βιασμών σε περιόδους πολέμου πολύ πιο δύσκολα εξαλείφονται απ΄ ότι για παράδειγμα οι ζημιές σε γέφυρες ή κτίρια, είπε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών.

Ο Ουίλιαμ Χέιγκ πρότεινε οι υπουργοί Εξωτερικών όλων των κρατών να έχουν πιο ενεργή συμμετοχή σε αυτό το πεδίο και τα δικαστικά συστήματα να τιμωρούν πιο αποφασιστικά τους δράστες σεξουαλικής βίας στον πόλεμο, επειδή δεν είναι εγκλήματα που θα πρέπει να θεωρούνται λιγότερο σημαντικά από άλλα.

Η βρετανική κυβέρνηση θα παράσχει ειδική στήριξη στο Κέντρο Εκπαίδευσης για Συμμετοχή σε Ειρηνευτικές Επιχειρήσεις (PSOTC) που λειτουργεί στο Σαράγεβο, ώστε να διοργανώνει ειδικά προγράμματα κατάρτισης στην αποτροπή της σεξουαλικής βίας για μέλη στρατιωτικών και αστυνομικών δυνάμεων που παίρνουν μέρος σε ειρηνευτικές αποστολές.

Στο κέντρο εκπαιδεύονται μέλη ενόπλων δυνάμεων χωρών της περιοχής από εκπαιδευτές από την Αλβανία, την Κροατία, το Μαυροβούνιο, την ΠΓΔΜ, τη Σερβία και τη Σλοβενία που παρακολουθούν ειδικά επιμορφωτικά προγράμματα και θα αποκτήσουν δεξιότητες, τις οποίες θα μοιραστούν με άλλα μέλη ειρηνευτικών αποστολών στον ΟΗΕ και σε όλο τον κόσμο.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών ανήγγειλε πως μαζί με την Αντζελίνα Τζολί θα συνεχίσει να συμμετέχει σε δράσεις για το θέμα αυτό και ευχαρίστησε την Βέσνα Πούσιτς για τη στήριξη.

Η υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας είπε ότι ο Ουίλιαμ Χέιγκ και η Αντζελίνα Τζολί είναι αξιέπαινοι για την εκστρατεία με στόχο να ορίζεται με σαφήνεια η σεξουαλική βία σε συγκρούσεις και να τιμωρείται.

Αν δεν είχαν συμβεί ανάλογα εγκλήματα και στη διάρκεια του πολέμου στην Κροατία θα θεωρούσαμε ότι είναι κάτι που συμβαίνει κάπου αλλού, σε κάποιον άλλο, είπε η Πούσιτς.

"Είναι αναγκαίο να ενισχυθεί η συνείδηση ότι μπορούν να συμβούν σε οποιαδήποτε χώρα ή κοινωνία υπό συγκεκριμένες συνθήκες" υπογράμμισε, τονίζοντας ότι οι βιασμοί στον πόλεμο είναι ίσως το πιο αποτελεσματικό όπλο για εθνική εκκαθάριση.

Η σεξουαλική βία σε βάρος γυναικών και ανδρών, δεν πρέπει να γίνεται ανεκτή ούτε στον πόλεμο, ούτε στην ειρήνη, επειδή στιγματίζει τα θύματα, τα αποκλείει από την κοινωνία και κυρίως στον πόλεμο καταστρέφει τα άμεσα θύματα, τις οικογένειές τους και την κοινωνική κοινότητα και αφήνει ισόβιες συνέπειες.

"Γι' αυτό είναι τόσο σημαντική η πρωτοβουλία" ανέφερε η Πούσιτς, καλώντας τα Κοινοβούλια να υιοθετήσουν κατάλληλους νόμους που θα επιβάλουν κυρώσεις για εγκλήματα σεξουαλικής βίας στον πόλεμο.

Στην Κροατία πρόσφατα παρουσιάστηκε πρόταση νόμου για τα δικαιώματα των θυμάτων σεξουαλικής βίας στον Πατριωτικό Πόλεμο, με την οποία η σεξουαλική βία στον πόλεμο χαρακτηρίζεται έγκλημα πολέμου, το οποίο δεν παραγράφεται.

Ως ειδική απεσταλμένη του ύπατου αρμοστή του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες η Αντζελίνα Τζολί τόνισε ότι είναι σημαντικό οι στρατιώτες να εκπαιδεύονται για τη μάχη κατά της σεξουαλικής βίας.

"Δεν μπορεί να υπάρχει ειρήνη ενώ γυναίκες σε εμπόλεμες ζώνες βιάζονται" υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι οι βιασμοί σε πολεμικές συγκρούσεις είναι γεγονός, ότι οι γυναίκες είναι οι βασικοί στόχοι, αλλά συχνά και οι άνδρες, ανεξάρτητα από ηλικία, γίνονται θύματα. Η μεγαλύτερη παρέμβαση θα βοηθήσει να αλλάξει η ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων που υποβάλλονται σε τέτοιου είδους βία, ανέφερε η Τζολί.

Διαβάστε επίσης:

Αντζελίνα Τζολί: «Δεν νιώθω λιγότερο γυναίκα»

Η Ποτοποιία Πλωμαρίου Ισίδωρος Αρβανίτης προσφέρει οινόπνευμα σε ιατρικές μονάδες

16:37

Κορονοϊός: Θερίζει τη Βρετανία ο φονικός ιός - Ακόμη 953 νεκροί σε μία μέρα

16:32

Κορονοϊός - Κεραμέως: Μειώνουμε την ύλη, βρισκόμαστε έμπρακτα στο πλευρό των μαθητών

16:25

Καταραμμένο έτος: Δείτε όλα τα κακά που έχουν συμβεί μέσα στο 2020!

16:22

Η on air δήλωση της Μενεγάκη για την διακοπή της εκπομπής της

16:15

Χαρά Παππά: Έχεις δει το πατρικό της σπίτι στην Ηγουμενίτσα; Απλά εντυπωσιακό!

16:05

Αδιανόητο: Δεν φαντάζεστε τι έκρυβε μέσα στο σουτιέν της! (video)

16:04

Ολυμπιακός: Σπουδαία κίνηση από τον Βαγγέλη Μαρινάκη

16:03

Ο Κρόνος και ο Πλούτωνας σου βάζουν δύσκολα για να αναδείξεις τις αρετές σου

16:00

Κορονοϊός: Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις 23 Απριλίου μετά τις αποφάσεις του Eurogroup

15:57

Τρομερό! Βγήκαν από το σπίτι τους και είδαν κάτι που δεν είχαν δει εδώ και 30 χρόνια (pics)

15:55

Το Πάσχα είναι κοντά και τα σοκολατένια αυγά... επικαιροποιούνται λόγω κορονοϊού

15:54
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
DPG NETWORK
ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2020 Newsbomb.gr - All rights reserved