ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Ο υποψήφιος Ποροσένκο ψάχνει «συμμάχους» στη Γερμανία

Ουκρανία: Ο υποψήφιος Ποροσένκο ψάχνει «συμμάχους» στη Γερμανία

Ο Ουκρανός δισεκατομμυριούχος Πέτρο Ποροσένκο, που εμφανίζεται στις δημοσκοπήσεις ως ο επικρατέστερος υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές της 25ης Μαΐου, κάλεσε το Βερολίνο –σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Bild– να μποϊκοτάρει το ρωσικό φυσικό αέριο, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία.


«Κάποιες φορές πρέπει κανείς να πληρώνει το τίμημα της δημοκρατίας» υπογράμμισε ο Ποροσένκο στη συνέντευξη αυτή στη γερμανική εφημερίδα, που δημοσιεύεται στο αυριανό της φύλλο. «Ένα μποϊκοτάζ στο ρωσικό φυσικό αέριο θα αποτελέσει μια δίκαιη κύρωση και θα γονατίσει τη ρωσική οικονομία» προσέθεσε ο ίδιος, σύμφωνα με αποσπάσματα της συνέντευξης που προδημοσιεύθηκαν απόψε.

«Υπάρχει η πιθανότητα νέων κυρώσεων, οικονομικών εμπάργκο. Θα έβρισκα δίκαιο η Γερμανία να μποϊκοτάρει το ρωσικό φυσικό αέριο έως ότου η Ρωσία να τερματίσει την εισβολή της στην Κριμαία» υποστήριξε ακόμη ο δισεκατομμυριούχος, υποστηρικτής της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας του.

Τονίζοντας ότι η Ουκρανία «δεν θα αποδεχθεί ποτέ την προσάρτηση της Κριμαίας» προειδοποίησε τη Μόσχα εναντίον μιας ενδεχόμενης επέμβασής της στην ανατολική Ουκρανία. «Εάν η Ρωσία επιτεθεί στην ανατολική Ουκρανία, θα αμυνθούμε με κάθε στρατιωτικό μέσο που διαθέτουμε», τόνισε ο Ποροσένκο. «Είμαστε πράγματι έτοιμοι να υπερασπιστούμε τη χώρα μας», πρόσθεσε.

Ο 48χρονος επιχειρηματίας και βουλευτής, η περιουσία του οποίου έχει υπολογιστεί από το περιοδικό Forbes ότι ανέρχεται σε 1,6 δισεκ. δολάρια και η αυτοκρατορία του οποίου εκτείνεται από τις σοκολάτες ως τα μέσα ενημέρωσης, επισημοποίησε την Παρασκευή την υποψηφιότητά του για τις ουκρανικές εκλογές.

Στην συνέντευξή του στη Bild, ο Ποροσένκο διαβεβαίωσε ότι θα πουλήσει τη σοκολατοποιία Roshen σε περίπτωση που εκλεγεί πρόεδρος. «Εάν εκλεγώ, θα προχωρήσω σε νοικοκύρεμα και θα πουλήσω τη Roshen. Ως πρόεδρος της Ουκρανίας θέλω να αφοσιωθώ αποκλειστικά στο καλό της χώρας», είπε.
Κάλεσε εξάλλου την πρώην πρωθυπουργό Γιούλια Τιμοσένκο να αποσύρει την υποψηφιότητά της.

Διαβάστε επίσης: Η Τιμοσένκο στηρίζει Ποροσένκο τρώγοντας σοκολάτες...