ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: «Επικίνδυνο παιχνίδι της Ρωσίας με φυσικό αέριο»

ΗΠΑ: «Επικίνδυνο παιχνίδι της Ρωσίας με φυσικό αέριο»

Τη χρήση της ενέργειας ως «πολιτικού όπλου ή οργάνου επίθεσης» κατήγγειλαν από κοινού Ευρωπαϊκή Ένωση και ΗΠΑ, προειδοποιώντας παράλληλα τη Ρωσία για τις οικονομικές επιπτώσεις μιας πολιτικής που έχει στόχο να αποσταθεροποιήσει την Ουκρανία.

«Καμία χώρα δεν θα πρέπει να χρησιμοποιεί την ενέργεια για να αντιτάσσεται στις προσδοκίες των λαών (…) Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε (η ενέργεια) να χρησιμοποιηθεί ως πολιτικό όπλο ή όργανο επίθεσης», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι στη διάρκεια του Συμβουλίου Ενέργειας ΕΕ-ΗΠΑ, στο οποίο συμμετείχε και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής πολιτικής, Κάθριν Άστον.

Οι Ρώσοι παίζουν «ένα επικίνδυνο παιχνίδι» με το φυσικό αέριο, γιατί «το όπλο θα στραφεί εναντίον τους» και «θα πληρώσουν το τίμημα», δήλωσε μια πηγή που συμμετείχε στη σύνοδο, υπογραμμίζοντας τη σημασία που έχουν για τη Μόσχα τα έσοδα από την πώληση αερίου και πετρελαίου.

Η συνάντηση του Κέρι με την Άστον, στην οποία πήραν μέρος ο Ευρωπαίος επίτροπος Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ, καθώς και ο Αμερικανός αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας, Ντάνιελ Πόουνμαν, ήταν αφιερωμένη στους τρόπους παροχής άμεσης βοήθειας στην Ουκρανία και στις ενέργειες που πρέπει να γίνουν ώστε να σπάσει η εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία.

Οι τρέχουσες δυσκολίες «υπογραμμίζουν την αναγκαιότητα να διασφαλιστεί η ενεργειακή ασφάλεια, όχι μόνο στην Ουκρανία, αλλά και στην Ευρώπη», υπογράμμισε ο Κέρι.

«Δεν υπάρχει κίνδυνος άμεσης διακοπής της προμήθειας (φυσικού αερίου) μέσω της Ουκρανίας, όμως το θέμα αυτό θα τεθεί πιο έντονα σε λίγους μήνες», σημείωσε μια ευρωπαϊκή πηγή που ήταν παρούσα στις συζητήσεις.

Η Ουκρανία καταναλώνει 50 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου το χρόνο. Παράγει 20 δισεκατομμύρια και αγοράζει τα υπόλοιπα από τη Ρωσία. Επιπλέον, από το δίκτυο των αγωγών της περνούν τα 65 από τα 133 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου που αγοράζουν οι χώρες της ΕΕ από τη Ρωσία, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκή Επιτροπής για το 2013.

«Το πρόβλημα είναι ότι αυτή τη στιγμή οι Ουκρανοί δεν είναι πλέον σε θέση να αγοράσουν και βασίζονται στα αποθέματά τους με κίνδυνο να εκραγούν οι εγκαταστάσεις τους που είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση», ανησυχούν οι Ευρωπαίοι.

Η απόφαση της ρωσικής εταιρείας Gazprom να αυξήσει στην Ουκρανία την τιμή του φυσικού αερίου από τα 270 στα 385,5 δολάρια τα 1.000 κυβικά μέτρα αυξάνει και τις δυσκολίες της χώρας. «Η Gazprom έχει μια πολιτική προσέγγιση για τις τιμές της και στόχος της είναι να αποσταθεροποιήσει το Κίεβο», κατήγγειλε ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Η ουκρανική εταιρεία Naftogaz και η Gazprom, πάντως, αναμένεται να διαπραγματευτούν για να καταλήξουν σε μια συμφωνία, η οποία θα επιτρέψει στην Ουκρανία να διευθετήσει ένα χρέος 1,71 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Από την πλευρά τους οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να επιταχύνουν τις διαδικασίες για να «διαφοροποιήσουν τις πηγές ενέργειας», να χρησιμοποιήσουν καλύτερα τους τερματικούς τους για το υγροποιημένο αέριο και να ολοκληρώσουν τη σύνδεση των δικτύων τους, κάτι που αναμένεται να γίνει το 2016.
Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι οι αγορές φυσικού αερίου από τη Ρωσία καλύπτουν το 25% των αναγκών των Ευρωπαίων με συνολικό κόστος 35 δισεκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή κάτι λιγότερο από 3 δισεκατομμύρια τον μήνα.

Διαβάστε ακόμα:

Κεραυνοί «χτύπησαν» έξι αεροπλάνα σε διάστημα μίας ώρας